Fazer
Karriär > motivation

10 råd för att undvika stress

Unsplash

Varför stress?

Stress kan orsakas av många olika saker. Att känna sig otillräcklig på arbetet är en av de vanligaste orsakerna till stress. Beroende på var i livet du befinner dig orsakas stressen av olika saker. Är du till exempel student så är studierna en stressfaktor.

Stressad över ekonomin

Flera yrken kräver en femårig akademisk examen. Och såtillvida du inte fixat (eller har tid och ork) för ett extrajobb så innebär detta 10 knapra terminer med CSN. Många unga vill även ta ett steg in på bostadsmarknaden men med förändrade amorteringskrav, för dyra bostäder och nästintill obefintlig hyresmarknad är den chansen ofta liten.

LÄS MER: 10 yrken med hög lön och låg konkurrens

Stressad över studier

Vi behöver inte sopa under mattan att vi lever i ett prestationssamhälle där vi idag från och med årskurs 6 betygsätts, för att betygsättas inför gymnasiet för att betygsättas inför eftergymnasiala studier osv.

Symptom på stress

Vanliga symptom på stress är nedstämdhet, irritation, oro och ångest. Det finns även rent fysiska symptom så som hjärtklappning, spänd nacke, sömnproblem och svettningar. I extrema fall kan stress leda till panikångest.

Stress är oundvikligt men det finns vissa knep för att undvika stressen.

1. Rör på dig!

Fysisk aktivitet är en bra medicin mot stress. När du rör på dig så produceras hormonet oxytocin i kroppen. Oxytocin är ett hormon som bidrar till att minska stress och ångest. Om du känner att du idag inte hinner med kan du börja med små promenader, antingen på morgonen runt kvarteret eller efter middagen när soffan vanligtvis kallar.

2. Tänk positivt

Negativa tankar bidrar till stress. Försök att tänka positivt även i svåra situationer. Människan fokuserar oftast på att vara snälla och tillmötesgående mot andra, men vad som är så lätt att glömma är att du måste vara tillmötesgående mot dig själv och framförallt, snäll mot dig själv.

3. Gör något som gör dig glad

När du är stressad blir du nedstämd och känner dig otillräcklig. Att göra något som du blir glad av kan bidra till att stressen minskar. Prioritera bort det som får dina negativa tankar att spöka för en stund och är de kvar när du är tillbaks, ja då kanske det är något seriöst som du måste ta tag i med professionell hjälp.

4. Glöm inte bort att kramas...

Det kan låta lite löjligt men det har faktiskt bevisat att fysisk kontakt med andra människor bidrar till att minska stress. När vi är i nära kontakt med andra människor produceras samma hormon som när vi utsätter kroppen för fysisk aktivitet. Närhet med andra människor har även positiv inverkan på vårt humör vilket också bidrar till stressminskning.

5. En sak i taget!

När vi människor har många saker att göra blir det lätt så att inget blir ordentligt gjort. Gör en lista på vad du ska göra. På så vis känner du större kontroll och kan pricka av i listan när du har gjort en sak. Fokusera på en sak i taget och försök koppla bort det andra. När du gjort en sak på listan så prickar du av det och när du ser med dina egna ögon hur dina “måsten” försvinner en efter en, kommer du känna dig mycket lugnare.

6. Prata om det

Ta tag i den där vännen som är en bra lyssnare. Berätta vad du känner dig stressad över. Att ta hjälp av någon nära som kan se saker o ting utifrån kan hjälpa dig få ett större perspektiv på vad det är som gör dig stressad i situationer och hur du kan hantera det.

7. Skjut inte upp jobbiga saker!

De är en naturlig försvarsmekanism att vilja skjuta upp jobbiga saker. Gör inte det, när du skjuter upp jobbiga saker så går du ändå och tänker på det jobbiga hela tiden vilket bidrar till stress och ångest. Gör det jobbiga på en gång så känner du dig fri efteråt.

8. Håll ordning och reda

Att befinna sig i en ordningssam miljö kan bidra till att minska stress. När det är stökigt runtomkring dig så är det svårt att fokusera, speciellt om du ska plugga inför en tenta. Miljön vi befinner oss i påverkar oss oerhört mycket, att befinna sig i en lugn och välorganiserad miljö bidrar till att minska stress. Organisera dina saker väl, du vet väl själv hur stressande det är att leta efter saker och ting.

9. Ta hand om din kropp!

När vi blir stressade så spänner vi oss. Tänk på hur du sitter så att kroppen inte belastas i onödan, försök att sitta i en avslappnad position. Spänd nacke är ett vanligt symptom på stress. Avslappningsövningar och massage är bra för att motverka spänningar som orsakas av stress. Testa på att meditera!

10. Sätt realistiska mål

Inom marknadsföring talar man ofta om SMARTa mål:
Specifika - målet ska vara tydligt och preciserat för dig.
Mätbart - hur ska situationen se ut för att ditt mål ska anses uppfyllt, är “kontantinsats 2020” mätbart? Eller är “50 000 kr/år till kontantsats” mer mätbart?
Accepterat - det är ett mål för dig, inte för dina föräldrar, arbetsgivare eller personen du skriver C-uppsats med.
Realistiskt - helt enkelt att det är möjligt.
Tid - bestäm ett start och ett slutdatum för ditt mål.

Nu kanske du är intresserad av att hitta utbildningar och kurser inom stress och folkhälsa?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla