Karriär > ledare

10 tips på hur du tar rätt beslut

Bli en bättre beslutsfattare genom dessa steg

Får du ofta beslutsångest, grubblar länge över hur du ska göra eller fattar du ofta fel beslut? Val är en del av vår vardag och ifall du behöver tips på hur du ska göra rätt beslut oavsett storlek så ska du fortsätta läsa!

Av: Redaktionen
Lästid: 3 minuter
8 Apr 2020

Varje dag utsetts vi för massvis med val, vi ska hela tiden fatta beslut och många utav dem gör vi helt utan att tänka, vi gör dem per automatik. Vi behöver inte tänka när vi väljer strumpor, vilket märke vi ska ha på flingorna, vad vi ska äta till lunch eller hur vi ska sitta på kontorsstolen för att orka sitta hela dagen. Vissa lägger mer tanke på dessa saker än andra men de är ändå obetydliga val som snabbt passerar om man jämför med de lite större valen som man måste göra ibland i sitt liv. Det är dem lite större och mer omfattande valen som får vårt fokus och som vi grubblar över en längre tid.

Under vår livstid så finns det ett antal stora val som vi måste ta ställning till, några av dem är: gymnasievalet, studera vidare, tacka ja eller nej till jobb, riksdagsvalet, med vem och om man ska gifta sig, om man ska ha barn, eventuellt skilsmässa, m.fl. vad dessa val har gemensamt är att de på ett eller annat sätt är livsavgörande. Dessa val är inte så stora till antalet men de är desto större när det kommer till konsekvenser. Det man kan trösta sig med är att nästan inget val är slutgiltigt, det går alltid att göra ett nytt val för att ändra utgången på det val man gjort tidigare. Det enda undantag som finns är valet att skaffa barn. När du väl fått barn så är det ditt ansvar att ta hand om det och du kan inte göra det ogjort.

De flesta val, som nämnts tidigare, görs utan någon direkt eftertanke, men en mängd små val kan påverka ens liv. Lite variation i de små valen kan förbättra helheten. Om du alltid gör hälsosamma matval så går du kanske miste om njutning i livet medan om du bara gör ohälsosamma matval så kanske du blir överviktig och njuter inte av livet på grund av det. Variation ger en bättre helhet.

Nu när vi vet att vi fattar både stora och små beslut till och från hela tiden och att både dem små och stora valen kan vara avgörande för helheten så kan det vara bra att få några tips på hur man kan välja rätt. Tipsen kan antingen appliceras på stora problem, små problem eller båda.

  1. Sätt upp ett mål / en drömbild
  2. Följ ditt hjärta
  3. Gå på magkänslan
  4. Lista fördelar och nackdelar
  5. Sov på saken
  6. Samla information
  7. Lyssna på din omgivning
  8. Utgå från dina erfarenheter
  9. Våga testa något nytt
  10. Var spontan

Tycker du att listans olika punkter går emot varandra, så beror det på att inget val är det andra likt. Man skulle kunna säga att listan är olika steg, så om du ska fatta ett stort beslut kan du börja vid 1 och gå nedåt, medan du kan läsa listan nere ifrån och upp om du ska fatta mindre beslut och på det sättet få en mer relevant lista.

Lycka till och vad du än väljer så går det att göra om och göra rätt.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla