fastighetsbranschen
Karriär > motivation

3 tips när du känner dig låg

Ifall du mår dåligt se hit
Av: Redaktionen
Lästid: 6 minuter
27 Jul 2020

Känner du dig låg?

Oavsett var i livet du befinner dig så kommer det perioder när det känns lite jobbigt och du känner du låg. Det spelar ingen roll var på karriärstegen du befinner dig eller vilken livssituation du är i, alla har vi perioder i livet då det känns som att man inte har en aning om vad man håller på med eller så undrar man om det man håller på med är rätt, om det gör en lycklig.

Men utan perioder av motgång och förvirring så skulle vi inte kunna uppskatta när livet flyter på, är meningsfullt och glädjefyllt. Livet består av upp- och nergångar för att vi ska kunna uppskatta livet som helhet mer. Tyvärr så finns det inget man kan göra åt hur stort ens fall neråt blir. Vissa behöver kämpa med sorgen efter att ha förlorat någon, medan någon annan har det kämpigt medan den är arbetslös eller liknande. Sen finns det dem som har “allt” i andras ögon men som känner sig nere ändå. Deras motgång är sitt egna psyke.

Det är bara att konstatera, livet är inte rättvist. Vissa möter motgång efter motgång medan andra seglar på toppen. Är du en av dem som kämpar efter ännu en motgång så kan jag bara säga att det kommer vända. Om du bara kämpar lite till och försöker tänka positivt så kommer det sakta men säkert bli bättre. Är du en av dem som seglar på toppen och som blir rädd för tanken på när båten ska sjunka så kan jag säga, att bara för att båten går på grund så betyder inte det att du inte kommer kunna segla vidare.

Vi har konstaterat att alla upplever perioder av motgångar och att varje persons motgång är individuell och kan variera från liten till jättestor. Det finns ingen som riktigt kan svara på vad just du måste göra för att möta din motgång, men det finns några saker som man kan tänka på och testa för att se om det underlättar.

Först och främst är det bra att försöka förstå varför man mår som man mår. Har det en självklar anledning då är du kanske berättigad att få må dåligt ett tag och låta tiden ha sin gång. Sitter känslan djupare inne då kanske du bara måste ändra din attityd eller så måste du ta hjälp av det som finns runt omkring dig för att förstå vad i livet som är bra.

Ta stöd från vänner/partner

Om du går igenom något jobbigt i livet var inte rädd för att prata med din partner eller dina vänner. Vår omgivning fungerar som stöttor när vi behöver det och som motvikt om det skulle behövs. På samma sätt som du finns där för dina vänner, finns de där för dig när du behöver det. Det är troligtvis din partner/dina vänner som känner dig bäst och de är dem som känner dig bäst som kommer kunna hjälpa dig att identifiera varför du känner som du gör och som kommer kunna hjälpa dig ur det. Det hjälper att prata med någon, har du ingen partner eller någon vän du kan prata med, vänd dig till någon professionell. Vänner, partners och professionella kan bara vägleda och hjälpa dig, de kan inte trolla så att du mår bra. Du kan inte heller trolla, ibland kräver motgångar hårt arbete och lång tid för att komma tillbaks.

Gör något kul

När man mår dåligt eller möter motgångar i livet så kan det vara bra att försöka hitta något litet att glädjas åt. Försök att göra något kul eller något som du mår bra av. Det kan vara allt från att göra en resa man drömt om men som aldrig blivit av till att ha en spa-dag hemma och ägna all sin tid till att rå om sig själv. Vad just du kan göra och behöver beror på dig och dina förutsättningar och önskemål. Alla som drömmer om en resa kommer inte kunna resa på grund av ekonomiska skäl men kanske kan du berätta om dina drömmar för de runt omkring dig. Om du berättar om dina drömmar så möjliggör du för andra runt omkring dig att hjälpa dig få som du vill.

Det finns en ganska bra och söt historia som visar på hur lätt det kan vara att få som man vill om man bara berättar vad det är man vill. Det handlar om ett gift par som varje morgon åt baguette till frukost. Mannen älskade kanterna och bröt därför av dessa varje morgon och gav till sin fru, frun tackade och tog emot. Frun älskade den mjuka mittendelen av brödet och tog snällt emot kanterna för att ge mannen den goda delen av brödet. Deras morgonrutin såg likadan ut varje dag, och varje dag åt mannen den mjuka mittendelen och frun de frasiga kanterna. Båda åt det de gillade minst för att glädja den andra. Men om de bara hade sagt hur de tyckte så hade de både fått äta den del de gillade mest och gjort den andre glad.

Så berätta vad du önskar dig så kanske du får det, i många fall kan det vara en väldigt liten handling av någon annan som betyder mycket för dig.

Gör en stor eller liten förändring

Alla vet att man kan må bra av en förändring ibland. Bara du kan avgöra om det är en stor eller liten förändring som du behöver göra i ditt liv. Kanske är det dags att byta jobb eller så kanske det räcker med att du ler varje gång du går in på affären för att ändra inställning till att handla. Våga gå utanför din bekvämlighetszon och testa något nytt. Våga förändra, våga utmana dig själv, du kommer må bra av det. Kanske är det inte läge för en stor förändring just nu, satsa då på en liten förändring och vänta med utmaningarna och chansningarna tills du är redo.

Stagnera inte i livet men gör heller ingenting som du inte vill. Det är skillnad på att utmana sig att göra något man själv vill och att utmana sig till att göra något som alla andra säger att man ska göra. Tänk även på att en stor förändring är en liten för någon annan och tvärtom. Vi är alla unika och vi har all olika förutsättningar, erfarenheter och preferenser. Utgå från dig själv när du gör en förändring och gör det som du tror kommer leda till att du sakta men säker börjar röra dig uppåt.

Drömmer du om att hjälpa andra att må bättre? HÄR hittar du utbildningar inom psykologi & terapi

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla