bic
Karriär > motivation

5 enkla övningar du kan göra vid skrivbordet

Av: Therese Storm
Lästid: 3 minuter
11 Nov 2020
Ta dig tid till att träna på jobbet

Jobbar eller studerar du endast hemifrån just nu? Då är det extra viktigt att få in lite rörelse i din vardag.

Något som alla kan införa i sin vardagsrutin är dessa enkla men effektiva övningar som man inte behöver lämna skrivbordet för att genomföra. Lägg fokus på att träna för att bli äldre, inte för att bli yngre och hitta glädjen och upplev hur enkelt det kan vara att träna och investera i dig genom dessa 5 enkla övningar framför skrivbordet för styrka och smidighet!

1. Tåhävningar

Ställ dig upp och gå upp och ned på tå, repetera detta tills du blir trött i vaderna eller så börjar du med 20 stycken första veckan och fyller sedan allt eftersom på med 10 st per vecka. Det är viktigt att stanna och puscha upp foten ordentligt när du står på tå. När du gör detta så tränar du musklerna i fötterna och underbenen och ökar cirkulationen. Kan tyckas att en sådan enkel övning inte ger någonting men vänta och se!

2. Stretch av nacken

Sätt dig ner på stolen igen och placera ena handen under rumpan medan du lutar huvudet åt andra sidan. Forcera inte utan låt tyngdkraften jobba. Sitt så på varje sida i 1 min. Efter några dagar kommer du märka stor skillnad på dina stela axlar och nacke och spänningar kommer att börja släppa.

3. Statisk träning av axlar och armar

Fortsätt sitta ner och sträck upp båda armarna i luften så att armbågen hamnar en bit ovanför din axelnivå. Pressa först armarna bakåt och tryck sedan händer bakåt. Sitt så i 1 min, öka på med tid varje vecka.

4. Dips

Sätt händerna på stolens kant och placera fötterna lite längre fram på golvet. Skjut ner rumpan så att du hamnar utanför stolen med kroppen och pressa dig ner och upp med hjälp av armarna. Börja med 10-20 stycken och fyll på med fler antal varje vecka.

5. Sittande stolen

Ok då, för den här övningen måste du faktiskt masa dig till närmsta vägg men förhoppningsvis sitter du nära en vägg så att du inte känner dig snuvad på inläggets titel. Väl vid väggen lutar du dig mot den och sjunker nedåt med ryggen samtidigt som du pressar huvudet mot väggen. Vandra längre och längre ut med fötterna på golvet tills du sitter utan en stol. Stanna här i 45 sekunder och öka på med 30 sekunder varje vecka. Glöm inte att pressa huvudet, ryggen och rumpan mot väggen under hela övningen.

Dessa övningar finns det inga ursäkter för att inte få in i sin dagliga rutin samtidigt som de är effektiva och du behöver inte duscha efteråt eller ta dig tid att gå ifrån ditt skrivbord.

Vi människor är inte gjorda för att leva den livsstil som präglar människan idag med stillasittande jobb och i många fall även en stillasittande fritid. Våra muskler behöver aktiveras och jobba och när de får möjlighet att göra det ökar dina halter av en rad hormoner som får dig att må bra och komma i balans så som t.ex. dopamin.

Genom att träna får du:

  • Ökning av en rad må-bra-hormon i kroppen
  • En ökning av den muskulära styrkan
  • Avlastning på kroppens leder, ligament och ledkapslar
  • Ökning av hjärtats kammarvolym och muskelvägg
  • Avlastning av ryggmuskulaturen.
  • Ämnesomsättningen ökar
  • Du sover bättre
  • Ökad sexlust
  • Och allting leder till att du får en ökad livskvalité med mer energi och kraft
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla