Karriär > entreprenör

5 förhandlingsknep för egenföretagaren

Av: Agnes Selberg
Lästid: 3 minuter
16 Okt 2013
Bli en bättre förhandlare såhär

Att kunna förhandla är oerhört viktigt när du frilansar eller driver eget företag. Du måste själv hitta dina kunder och förhandla med dem. Är du etablerad så kommer kanske kunderna till dig.

Tänk på att inte acceptera första bästa erbjudande, försök alltid att förhandla dig till ett bättre erbjudande. Att färhnandla är viktigt i alla sammanhang När du gör inköp vill du förhandla ner priset, när du säljer dina varor eller tjänster så vill du driva upp priset. Här kommer 5 tips för hur du kan bli en bättre förhandlare.

1. Argumentera för din sak

Att kunna motivera varför ett högre eller lägre pris är rimligt är oerhört viktigt när man förhandlar. Att kräva mer pengar utan att motivera för kunden varför det är rimligt är ingen bra idé. Om ditt företag säljer en vara eller tjänst som många andra erbjuder blir det extra viktigt att kunna motivera kunderna att välja dig. Se till att komma väl förberedd till förhandlingar så att du inte blir ställd när kunder ifrågasätter. Detsamma gäller när du ska inhandla något, se till att ha gjort ordentlig research och förbered dig på att förhandla om priset.

2. Ha tålamod

Bli inte ivrig, låt kunden lägga första budet. På så vis riskerar du inte att lägga ett för lågt bud och får även en uppfattning om vad kunden är villig att betala. När kunden har lagt sitt bud kan du höja det, kunderna är ofta villiga att betala mer än första budet. Är det du som ska göra en upphandling av något slag så gäller samma princip, ha tålamod och försök få en uppfattning om vad säljaren har tänkt sig för pirs. När du hört försäljarens bud så kan du komma med ett lägre. Utgångsbudet är vad säljaren hoppas på att få, oftast är chanserna att kunna förhandla ner priset stora.

3. Sälj in dig själv

Presentera information som visar att just ditt företag erbjuder bästa dealen. De här gäller när du ska sälja dina varor och tjänster. Kunderna är givetvis ute efter att få det bästa, visa att du har det! Lyft fram fördelarna som just ditt företag erbjuder. Är du t.ex. frilans journalist så är konkurrensen hård, du måste verkligen sälja in dig själv för att få uppdrag. Se till att sticka ut, erbjud det lilla extra i alla lägen.

4. Var flexibel

När du förhandlar är det viktigt att du är öppen för alternativa lösningar. Var inte för låst vid din grundtanke, kanske kan du uppnå en ännu bättre deal genom att ta en helt annan väg. Var beredd att skräddarsy lösningar för dina kunder. I förhandlingar så är det givetvis viktigt att du inte viker dig, ibland måste man dock mötas på halva vägen. Avvägningen mellan att vara tillmötesgående och att ställa krav i en förhandling kan vara svår. Gå på känsla, med tiden blir det lättare.

5. Var positiv

Tänk på att alltid vara glad och positiv i alla lägen. Med ett leende på läpparna kommer man långt, det gäller även på telefon. När du ler så låter du genast glad. Din positivitet smittar av sig och den du förhandlar med blir på bättre humör. Ett skämt kan lätta upp stämningen vid hårda församlingar.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla