cady
Karriär > framtid

7 saker att tänka på inför första jobbet - enligt LO

Unsplash

Har du fått din första anställning, men är osäker på vad du har för rättigheter? Här berättar LO vad som är viktigt att tänka på inför första jobbet.

Av: Linnéa Engström
Lästid: 3 minuter
22 Maj 2019
bild_namn

1. Be om ett anställningsbevis

Det är viktigt att du får ett anställningsbevis som berättar hur länge du ska vara där och vad du ska få i lön. Det fungerar som en försäkring, på att du blivit anställd. Enligt lagen ska du få beviset senast en månad efter att du har blivit anställd. Om din arbetsgivare inte har givit dig ett, får du helt enkelt be om det, för bådas trygghet.

2. Ålder är en avgörande faktor

Det finns olika lagar om vad du får arbeta med och hur länge, beroende på din ålder. Speciellt om du är under 18 år. Det är tillåtet att sommarjobba innan du har fyllt 13 år, men då får du enbart göra enklare sysslor, exempelvis fruktplockning. Om du är under 18 år, det vill säga omyndig får du inte arbeta med farliga kemikalier eller apparater. Då får du inte heller arbeta själv eller ha hand om pengar på egen hand.

3. Jobba inte utan försäkring

Det är viktigt att vara försäkrad under arbetstid. Kolla upp vilka försäkringar just din arbetsgivare har för dig. Det är lätt hänt att råka ut för en olycka, även om du inte är speciellt vårdslös. Finns det ett kollektivavtal på arbetsplatsen? Då är du täckt av den. Observera att om du jobbar svart skyddas du inte av några försäkringar.

4. Kom ihåg semesterersättning

Om du jobbar, oavsett om det är heltid eller vid behov har du rätt till betald semester. Uträknat på din totala lön, ligger semesterersättningen lägst på 12%. Om du är anställd under en kort period kan du få ersättningen varje månad, annars kommer den i samband med din sista lön. Semesterersättningen ska dokumenteras separat på din lönespecifikation, och det ska enkelt gå att se exakt vad du får ut.

5. Betala skatt och undvik svartjobb

Om du inte har en fast anställning, utan arbetar tillfälligt,kan du få betala mindre skatt än en person som jobbar hela året. För att du ska kunna få ett lägre eller högre skattavdrag, vilket kallas för “jämkning” behöver du få ett godkännande av Skatteverket om ändring av preliminär A-skatt. På deras hemsida kan du även se maxbeloppet som du får tjäna utan att behöva betala skatt.

Att arbeta svart och att anställa någon svart är olagligt. Den som arbetar svart är helt utesluten från alla försäkringar och avtal, utan skyldigheter och rättigheter.

6. Du får en lönespecifikation varje månad

När lönen kommer ska du också få ett lönebesked. Det ska visa hur mycket pengar du får i lön, hur många timmar du har arbetat, hur mycket skatt som har dragits av och vad din semesterersättning ligger på. Det är som en dokumentation av din senaste arbetsmånad. Ett tips är att spara specifikationen utifall du behöver den sedan när du ska deklarera.

7. Skaffa ett intyg för ditt arbete

Efter avslutad anställning på ett arbete ska du fråga arbetsgivaren om ett arbetsintyg. Ett sådant formulär ska vara som ett bevis för din anställning. Det bör innehålla hur länge du har arbetat där, dina arbetsuppgifter och om du har tur kan arbetsgivaren lägga till några välvilliga ord om dig. Arbetsintyget ökar dina chanser i jobbsökandet.

Sammanfattningsvis har du fått lite tips på vad du bör kolla upp när du har blivit anställd någonstans. Du får ha i åtanke att det är omöjligt att förbereda sig till 100%, men förhoppningsvis har du fått lite hjälp på vägen.

Lycka till med jobbet!

HÄR kan du läsa mer om LO och kolla in deras checklista.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla