cady
Sponsrad

7 tips på hur du skapar rätt design på ditt cv

Curriculum Vitae
Av: JobSeeker
Lästid: 3 minuter
23 Mar 2022

Rekryterare spenderar otaliga timmar om dygnet med att gå igenom CV efter CV, och oftast ser de ganska likadana ut. Med ett snyggt och professionellt CV står du ut från mängden. Däremot kan det vara svårt att hitta rätt balans mellan design och format. För många kan ett överdrivet utformat eller alltför kreativt CV förvirra läsaren och göra det svårare att få en snabb överblick av din erfarenhet. Därför bör du använda en CV mall för att hjälpa dig skapa ett snyggt och professionellt CV.

Kvinna läser ett CV framför postlådor

Börja med det viktigaste

Börja ditt CV med en kort och personlig inledning, där du sammanfattar dina tidigare erfarenheter och hur dessa gör dig till den bästa kandidaten. I ditt personliga brev kan du beskriva din erfarenhet i detalj, men i ditt CV räcker det med bara några rader för att fånga rekryterarens intresse.

Dela upp informationen i stycken

Ett av de tydligaste sätten att dela upp information på ditt CV är att organisera din erfarenhet i stycken. Gör ditt CV så luftigt som möjligt med tydliga rubriker och marginaler för varje stycke. På så vis kan du tydligt skilja på uppgifter såsom som kontaktinformation, utbildning och kompetens från tidigare tjänster.

Kronologisk ordning

När potentiella arbetsgivare får ditt CV, finns det en chans att de snabbt skannar igenom din ansökan för att se om du är en relevant kandidat. För att stå ut från mängden, bör du inkludera de mest relevanta och senaste erfarenheterna högst upp på ditt CV. Detta gör det lättare att läsa ditt CV och ger rekryteraren en bra överblick av dina tidigare erfarenheter och vad du har att erbjuda. De mindre viktiga erfarenheterna kan du fortfarande inkludera längre ned i de relevanta styckena. På så vis undviker du att en potentiell arbetsgivare missar information som i slutändan kan vara avgörande för din ansökan.

Använd ett snyggt och professionellt typsnitt

Det kan vara frestande att uttrycka sin personlighet genom att använda roliga eller dekorativa typsnitt. Gör inte det. Du bör använda rena och lättlästa typsnitt på ditt CV, för att göra det enkelt för din potentiella arbetsgivare att hitta rätt information, men också för att uttrycka din professionalism. Exempel på bra typsnitt är Arial, Georgia eller Helvetica.

Var inte rädd för att använda färger

På samma sätt kan det vara frestande att vara kreativ med färger på ditt CV. Återigen, det kan vara bra att hålla ett konsekvent färgschema, med två eller högst tre färger som passar bra ihop. På så vis kan du visa lite personlighet utan att göra ditt CV distraherande eller rörigt.

Framhäv dina kompetenser

Arbetslivserfarenhet och utbildning är inte alltid de avgörande faktorerna när du söker en ny roll. Idag letar arbetsgivare efter kandidater med vissa färdigheter och personliga egenskaper, så detta är utan tvekan den viktigaste delen av ditt CV. Du bör presentera alla dina färdigheter i ett läsligt format och det är alltid en bra ide att kortfattat beskriva dina prestationer och arbetsuppgifter inom varje tjänst med korta punktlistor. Detta gör ditt CV lättläst och gör det enklare för rekryteraren att få en överblick av ditt CV.

Använd loggor

För att snabbt fånga arbetsgivarens uppmärksamhet kan du även inkludera logotyperna för tidigare företag du har arbetat för, särskilt de företag vars logotyper är lätta att känna igen. På så vis är det enkelt att få arbetsgivarens uppmärksamhet utan att de läser ett ord.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin