Karriär > motivation

8 tips hur man lyckas som frilansare

Hur man kan lyckas arbeta som frilansare

Många drömmer om att lyckas som frilansskribenter, och fördelarna med att frilansa är många då du exempelvis kan välja dina arbetstider och arbeta hemifrån. Tyvärr så är det en svår marknad att slå sig fram i där uppdragen är få och det är många som vill ha frilansuppdrag. Här kommer några användbara tips till dig som vill bli en framgångsrik frilansskribent

Av: Agnes Selberg
Lästid: 2 minuter
18 Feb 2019

1. Hitta mentorer

Som nyutkommen skribent kan det vara svårt att slå sig in på arbetsmarknaden. Skapa kontakt med mer etablerade skribenter och be om hjälp. Du kan få dyrbara råd som hjälper dig att lyckas som frilansare.

2. Ta själv kontakt med tidningar

Fundera över vilka uppdrag och tidningar du vill ha, ta sedan själv kontakt med dessa. Ta kontakt med flera, räkna inte med att all ska vara positivt inställda till dig och vilja ge dig uppdrag på en gång.

3. Var envis

Hör av dig på nytt även om du har fått nej en gång. Ett nej kan bli till ett ja om du kommer med rätt argument eller ett nytt erbjudande.

4. Få erfarenhet

Ta många jobb i början (även sådana du egentligen inte vill ha) för att få erfarenhet. Erfarenhet är eftertraktat och chanserna för att du ska få uppdrag ökar när du har mer erfarenhet.

5. Utbilda dig själv

Ta eget ansvar och lär dig av andra. Det finns böcker och hemsidor som är inriktade på att ge tips till frilansare.

6. Utveckla ditt skrivande

Skriv så mycket du bara kan, även om du inte själv märker det så utvecklas ditt skrivande hela tiden. Du kan t.ex. starta en blogg där du publicerar texter regelbundet

7. Var professionell

Tänk på att alltid uppträda professionellt när du är i kontakt med potentiella kunder. Skapa ett rykte om dig själv som en professionell frilansare. Ett plus är att ha visitkort och en hemsida att visa upp för kunder.

8. Korrekturläs

Glöm aldrig bort att korrekturläsa! Gör det gärna flera gånger för att vara säker. Om redaktörer finner språk och stavfel så kommer de inte att vilja ge dig uppdrag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla