Karriär > motivation

8 tips på hur man lyckas som frilansare

Hur man kan lyckas arbeta som frilansare

Många drömmer om att lyckas som frilansskribenter, och fördelarna med att frilansa är många då du exempelvis kan välja dina arbetstider och arbeta hemifrån. Tyvärr så är det en svår marknad att slå sig fram i där uppdragen är få och det är många som vill ha frilansuppdrag. Här kommer några användbara tips till dig som vill bli en framgångsrik frilansskribent

Av: Agnes Selberg
Lästid: 2 minuter
18 Feb 2019

1. Hitta mentorer

Som nyutexaminerad kan det vara svårt att slå sig in på arbetsmarknaden. Skapa kontakt med andra som arbetar som frilansare. Ett tips är att arbeta från workspaces där du kan träffa personer som också frilansar. Du kan få dyrbara råd som hjälper dig att lyckas som frilansare.

2. Ta själv kontakt med tidningar

Fundera över vilka uppdrag du vill ta, vilka företag du vill arbeta med. Som frilansare är det inte alltid att jobben hittar till dig och det gäller att vara först på bollen och ihärdig. Många företag använder sig gärna av samma person som är insatt i företagets värderingar för flera uppdrag.

3. Var envis

Hör av dig på nytt även om du har fått nej en gång. Ett nej kan bli till ett ja om du kommer med rätt argument eller ett nytt erbjudande.

4. Få erfarenhet

Ta många jobb i början (även sådana du egentligen kanske inte vill ha) för att få erfarenhet. Erfarenhet är eftertraktat och chanserna för att du ska få uppdrag ökar när du har mer erfarenhet.

5. Utbilda dig själv

Ta eget ansvar och lär dig av andra. Det finns böcker och hemsidor som är inriktade på att ge tips till frilansare.

6. Visa upp allt ditt arbete

En portfolio är ett måste som frilansare. Även fast du är fast anställd är det bra att spara och “showcasea” ditt arbete inför framtida kontakter och arbetstillfällen.

7. Var professionell

Tänk på att alltid uppträda professionellt när du är i kontakt med potentiella kunder. Skapa ett rykte om dig själv som en professionell frilansare. Ett plus är att ha visitkort och en hemsida, t.ex. en portfolio att visa upp för kunder.

8. Ta det lugnt - och undvik misstag

Som frilansare kan det under svårare ekonomiska tider kännas som en bra idé att ta på sig så många uppdrag du kan, kanske inte bara för ekonomisk vinning utan också för att fylla på din portofolio. Försök att hålla arbetsbelastningen i balans med det antal timmar du bestämt att du ska jobba varje vecka. Som frilansare ställs det även högre krav på dig att stöta på så “komplikationer” som möjligt under arbetets gång, jämfört med en kontorstjänst där du ofta är på plats. Med andra ord, ta inte på dig för mycket jobb så att vissa frilansjobb får lida för det.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla