Karriär > motivation

9 tips på hur du knyter kontakter

Bygg relationer och nätverka väl utefter dessa tips
Av: Lukas Lind
Lästid: 4 minuter
11 Mar 2014

För att lära sig att nätverka effektivt är det viktigt att lära sig att ta initiativ och att utveckla sin förmåga att konversera. Du kommer att ha nytta i det sociala livet både vad det gäller vanliga vänskapsrelationer men också när det handlar om jobb.

1. Håll kontakten med människor du gillar och respekterar

Även om människan i fråga inte kan hjälpa dig i första taget, så kan det ju komma en dag när de kan det. Och du vill ju inte ta kontakt med någon i sista sekund, den dagen du verkligen behöver det. Desperation är värt att försöka undvika. Ha framförhållning i allt du gör, även viktiga kontakter.

2. Ta för vana att prata med nya människor

Var du än går så ska du försöka att prata och socialisera med människor. Cocktailpartyn och bröllop är självklara och perfekta tillfällen för nätverkande. Men det finns även mer vardagliga tillfällen där vi svenskar kanske är mindre bra på att ta initiativ. Så som på resor, kön i affären, sportevenemang, festivaler osv. Försök att hitta saker att prata om som känns naturliga och härliga. Det är inte lätt, men du kan lära känna människor som du kommer att ha sort utbyte med i framtiden om du bara vågar.

3. Lär dig att ställa öppna frågor

Du kanske själv är ganska trött på frågan: vad jobbar du med då? Det kan vara bra att inleda med någonting annat än just det jobbrelaterade. Det kan uppfattas som att du är lite oskön, endast karriärinriktad och bara vill utnyttja personen du pratar med. Testa mer öppna frågor som: vad är du för en då?, vad gör du om dagarna?. Då har den tillfrågade chansen att svara på vilket sätt denne vill. Det kan ju även vara så att personen i fråga är arbetslös och tycker det är aningen genant när frågan om jobb ständigt dyker upp.

4. Bli bättre på att invänta ett svar

Våga låta det vara tyst några sekunder ibland. Det både dig och den du pratar med tid för eftertanke och ger ett lugn till konversationen. Det är lätt att man blir obekväm med tystnaden och försöker fylla den, ofta med innehåll som inte alltid är behövligt. Ge den du pratar med tid att formulera ett svar. Ställ inte om frågan. Utan vänta på det svar du vill ha. Och ge den som frågar dig saker svar på hens frågor!

5. Öva på att presentera dig själv

Nu för tiden pratas det mycket om att marknadsföra sig själv. Det är viktigt att öva på att presentera sig själv, sina styrkor och sina goda egenskaper. Här finns det ingen mall. Varje situation är unik. Det är bra att du vet exakt vilka dina starka sidor är. Lista dem på ett papper. Ha exempel som bekräftar. Du behöver känna dig själv helt enkelt.

6. Ett visitkort kan vara användbart!

Att trycka upp ett visitkort som man har för vana att bära med sig kan vara en bra idé. Det kan du enkelt lämna över till personer du träffar och de kan på ett enkelt sätt kontakta dig vid behov eller intresse. Det är viktigt att du känner dig bekväm när du lämnar över kortet. Försök inte raljera kring det faktum att du gör det genom att säga saker som: ja, här kommer jag och tror jag driver världens största företag eller vem tror jag att jag är egentligen?, osv. Behandla dig själv med respekt så kommer andra också att göra det.

7. Studera retorik för att lära dig prata inför folk!

Att ta en kurs i retorik kan vara en bra idé om du vill förbättra din förmåga att tala inför publik och lära dig mer om kroppsspråket. Hur vi kommunicerar är otroligt viktigt framgången som till exempel egen företagare. I dag tillsätts många jobb genom personliga kontakter. Att kunna prata inför många människor kommer att ge dig självförtroende och en säkerhet när du pratar med människor enskilt också. Vilket kommer leda till att du sätter avtryck i människor och direkt ökar dina chanser till arbete etc.

8. Se över vilka tänkbara nätverk du kan bli en del av

Se över vilka tänkbara nätverk, klubbar och föreningar som du kan bli medlem i, som finns i ditt närområde eller som kan kopplas till din professionalism eller intressen. Det finns alltid nya sammanhang att upptäcka och nya spännande människor som kan lära känna dig!

9. Följ alltid upp varje tillfälle och kontakt

Det är viktigt att inte släppa taget om en kontakt du fått. Det är lätt att tänka att det där var ju en trevlig person och ett kul möte, och sedan glömma bort det nästa dag. Spara personens telefonnummer. Se till att höra av dig igen inom en inte för avlägsen framtid. Oavsett hur viktiga kontakterna kan te sig från start så vet du aldrig var det kan leda! Ha sinnet och ögonen öppna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla