bic
Karriär > yrken

Akademiyrken med minst konkurrens 2024

Minst konkurrens 2024

Det är goda chanser till jobb för den som har eller nu har påbörjat sin utbildning. Barnmorskor, sjuksköterskor, lärare, ingenjörer, IT-specialister, elektriker, undersköterskor, kockar och snickare kommer att vara fortsatt hett eftertraktade.

Om fem år väntas underskottet på utbildad arbetskraft vara 100 000 personer.

Arbetsförmedlingen presenterade nyligen en ny prognos för 200 yrken som visar en fortsatt brist på utbildad personal, och därmed goda chanser till jobb, inom många yrken fram till 2024.

Men de ljusa framtidsutsikterna gäller främst yrken som normalt kräver utbildning, gärna en yrkesutbildning på gymnasiet eller på högskolan.

Läkare, sjuksköterskor, barnmorskor

På topplistan över var det kommer att vara minst konkurrens om jobben om fem år finns flera vårdyrken som barnmorskor, psykologer, läkare, tandläkare och sjuksköterskor, men även undersköterskor. Civilingenjörer, tekniker och IT-specialister har en fortsatt god arbetsmarknad. Det ser också ljust ut för yrken inom bygg och anläggning, till exempel för murare, betongarbetare, elektriker och snickare.

- Vi har haft en brist på utbildad arbetskraft en längre tid. Vi ser att arbetsgivare sänker kraven på erfarenhet och utbildning eller rekryterar kompletterande yrkesgrupper, till exempel vårdbiträden som avlastar undersköterskor. Det ger bättre jobbmöjligheter för fler, särskilt för nyutexaminerade, säger Annelie Almérus, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

Prognosen visar att det kommer att fattas totalt 100 000 personer som har den kompetens som arbetsgivarna söker om fem år. Över hälften, 55 procent av dem, skulle behövas inom hälso- och sjukvård samt olika pedagogiska yrken som lärare och förskollärare.

Det blir dock kärvare att få jobb inom yrken som normalt inte kräver utbildning eller erfarenhet. Även de som påverkas av fortsatta strukturförändringar får det svårare. Några exempel är bensinstationspersonal, sekreterare, ekonomiassistenter, investeringsrådgivare och kassapersonal.

2024 blir det minst konkurrens om dessa yrken:

*Arbetsförmedlingens rapport “Var finns jobben?” bygger på intervjuer med över 14 000 arbetsgivare, både privat och offentliga.


Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin