Karriär > ekonomi

Aktier

Hur sparar du?

Vad är aktier? Vilken kontoform ska man välja? Idag går vi genom tre olika sparande. Välj den kontoformen du tror på, glöm inte bort att var stolt oavsett vilket för du tar ansvar för din ekonomi.

Av Redaktionen , 5 Dec, 2017

Det där med aktier – många tycker det är svårt och krångligt, men skaffar du dig kunskap och ägnar tid faktiskt kan ditt sparande växa medan nu ligger och sover på natten.  

Det är viktigt att kunna något om sin egna ekonomi. Lär man sig spara på ett smart sätt och hålla reda på inkomster och utgifter, kan det bidra till att du aldrig behöver vara pank. Spara, jobba, och investera lite så kan du känna dig rätt så säker på din ekonomi. Hur investerar man då när man inte har så mycket pengar? Saken är den att du kan börja med det du har helt enkelt, om det så bara är hundra kronor så är det en bra start.

Aktier är ett begrepp som inte alltid är helt lätt att få grepp om. Många vet att det är en del av ett aktiebolag, men vad innebär egentligen aktier för privatpersoner, företag och samhället som stort? Lär dig om hur aktiemarknaden fungerar som sparform för den som vill investera.

Aktier går inte att förvara på ett vanligt lönekontor. Du behöver ett särskilt konto, skapat för just värdepapper. I Sverige finns det idag tre olika kontoformer som är skapade för att förvara värdepappret på:

Aktier och fond-konto (depåkonto),
Kapitalförsäkring (kf)
Investeringssparkontot (isk)

Här en snabbgenomgång med några av fördelarna med varje form.

Aktie och fondkonto
Detta är den klassiska kontoformen i Sverige, har våra föräldrar sparat längre så har det stora sannolikhet börjat spara på en depåkonto.  

Fördelar:
Du står officiellt som ägare i bolaget
Du har statligt skydd för dina pengar
Du får gå på bolagsstämma

Nackdelar:
Du behöver själv deklarerar alla dina affärer.

Hur beskattas kontot?
Du betalar 30% skatt på den vinst du har realiserat under året. Att realisera en vinst innebär att du säljer ett värdepapper med vinst. Du beskattas inte under åren du har ett på kontot, men när du säljer så betalar du 30% skatt på vinsten. Skulle du sälja en aktie med en förlust och en aktie med en vinst så har du möjlighet att kvitta vinsterna mot förlusterna.

Exempel: jag har köpt en aktie där jag har gjort en vinst på 2 000 sek. Jag har köpt en annan aktie där jag gjort en förlust på 1 000 sek. Jag säljer båda, min verkliga vinst (nettovinst) blir 1 000 sek, vilken jag betalar 30% skatt på, i detta fall ska 300 sek betalas i skatt.

Kapitalförsäkring:
En något nyare kontoform som är lite annorlunda men som är bra för en del.

Fördelar:
Du kan själv väja vem som ska ärva pengarna. Klara fördelar som barnspar, då du  som förälder själv väljer när barnet ska få pengarna och kontot går inte över automatiskt när barnet blir 18 år. De begär tillbaka utländska källskatt (lång förklaring som inte görs här, men detta konto är fördelaktigt vad gäller utländska innehav) försäkringsbolaget deklarerar.

Nackdelar:
Försäkringsbolaget står som ägare. Du får ej gå på bolagsstämman. Du omfattas inte av statliga skydd för dina pengar. Kontot kan vara dyrt och är ofta låst för dig.

Hur besattas kontot?
Istället för att du själv ska deklarera gör banken det år dig. Det kommer att dansa ett schablonbelopp av hela kontots värde som för 2017 är 0,375%. Denna procentsatsen varierar för varje år som går beroende på statslåneräntan samt eventuella förändringar i en påläggssats på statslåneräntan. År 2017 så är kapitalförsäkringen skattemässigt fördelaktig om du har total avkastning på ditt konto som överstiger 1,25&

Obs: Här betalar du alltså skatt varje år, oavsett om du har sålt värdepapper eller ej.   Oavsett om du har gjort en vinst eller förlust så betalar du ändå skatt.

Investeringssparkontot (isk):
Isk är den nyaste kontoformen som kom 1012, och är en ett relativt enkelt sätt att spara i aktier jämfört med aktiekontot.

Fördelar:
Isk är alltid gratis.
Du står som ägare.
Du får gå på bolagsstämman.
Banken deklarerar.
Du omfattas av statligt skydd för dina pengar.

Nackdelar:
Du får i regel ej tillbaka källskatten på utländska värdepapper.

Hur beskattas kontot:
På samma sätt som en kapitalförsäkring, läs om kapitalförsäkring intill. Oavsett vilket konto du väljer så är det viktigt att du kommer igång med ditt sparande. Välj den kontoformen du tror på men var stolt oavsett vilket för du tar ansvar för din ekonomi.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårat onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla