Karriär > startups och entreprenörer

Arash Gilan, VD Viva Media - 12 goda råd till dig som tar studenten

Arash Gilan
Av: Redaktionen
Lästid: 6 minuter
15 Maj 2019

Arash Gilan, blev vd som 26-åring och är idag delägare i en av norra Europas största digitala byråer, Viva Media. Han beskriver sig själv som en tänkare, skribent och företagsledare - men mest av allt är han nyfiken.

I dagarna är han tillsammans med Jonas Hammarberg aktuell med boken Apparnas Planet.

Arash Gilan, förra året lade du ut ett inlägg på Linkedin - tolv goda råd till alla som ska ta examen. Vad ville du säga?

— Jag fick en fråga från en som skulle ta studenten. ”Vad är dina bästa karriärsråd?”. Bra fråga som det egentligen inte finns några självklara svar på, för varje människa måste hitta sin egen väg och inte kopiera andras. Om du tar studenten eller examen så har du haft år bakom dig av slit och studier. Framtiden kan vara lite osäker men likväl spännande. Många tankar, scenarier och drömmar som väntar att infrias! Jag hade förmånen att tala på ett gymnasium i Uppsala om mitt eget liv och det jag hittills fått lära mig. Jag sammanställde några råd på ett papper som jag skrev ut och gav till alla som kom och samma råd skickade jag till den student som frågat mig och samma råd vill jag ge till dig som nu tar examen eller studenten. Jag skrev ner dessa råd utifrån vad jag själv önskade att jag fått höra i den åldern och tar du till dig dem så vet jag att du har en fantastisk framtid som väntar.

Vad upplever du är det man mest oroar/tänker på gällande sin framtid?

—Att inte veta vad den bär och i den digitala världen så jämför man sig som aldrig förr. Där kommer även en stress kring att det mesta måste ske just nu och i det tappar många ungdomen och den viktiga tiden att upptäcka världen än att bli fast i ett jobb som man kanske inte vill ha.

Dina 12 råd – vilket av dem har varit mest betydelsefullt för dig?

— Oj, svårt men måste jag välja så är det kanske att vara en student hela livet ut. Att alltid vara nyfiken, det håller en dessutom ödmjuk.

Att inte ta råd, att hitta sin egen väg och att våga misslyckas – har du själv failat med något?

— Absolut, men det gör mig inte så mycket utan jag ser livet som en resa. När man ser livet som en upptäcktsresa så lär man sig att hantera motgång, misstag och annat som går oss emot i livet. Då tänker man att misstag finns egentligen inte, utan bara erfarenheter som lär oss sanningar om oss själva och omvärlden.

Arash 12 tips för dig som tar examen eller ska ut i livet

1. Lär dig självkontroll

Allt i livet börjar med självkontroll, förmågan till disciplin och skärpa. Kan du inte leda dig själv kommer du aldrig att kunna leda andra. Lär dig att jobba hårt och framförallt jobba smart. Det viktiga i en digital ekonomi är inte hur mycket du jobbar utan vad du faktiskt får gjort.

2. Var en student hela livet

Inget slår kunskap och du blir aldrig fullärd. Ju äldre du blir desto mer märker du hur lite du egentligen vet. Sluta aldrig vara nyfiken och sluta aldrig att lära dig. Sök alltid kunskap och sluta aldrig att ställa frågor!

3. Skriv mer

Lär dig att skriva, öva på det tidigt. Skriv ner dina tankar, dina drömmar och dina mål. Att bemästra ord är ett hantverk som börjar med det skrivna ordet.

4. Lyssna mer

Förmågan att lyssna är en av mänsklighetens mest underskattade superkrafter. Lär dig att lyssna på din inre röst, på människor runt om dig och på omvärlden. Kom ihåg att du har två öron och en mun! Använd dem därefter.

5. Öva på att tala

Lär dig förmågan att kommunicera med andra människor. Få saker lär man sig så bra som det man behöver presentera för andra. Öva framför spegeln, spela in dig själv och ta in feedback så blir du en bra kommunikatör.

6. Skryt inte – var ödmjuk

Ödmjukhet är livets viktigaste läxa. Det är huvudingrediensen för att kunna leda och skapa nått som består på riktigt. Ingen vill ha göra med en arrogant skitstövel men alla vill ha göra med en ödmjuk visionär.

7. Var tacksam och ta inget för givet

Hur blir man ödmjuk? Genom tacksamhet. Stanna av, njut och var tacksam för det du har. Om du inte är det kommer du aldrig komma framåt utan kommer konstant vara besviken.

8. Passionen är gnistan

Hitta ett yrke som du känner passion över. Passion är gnistan, tändvätskan och glöden som är skillnaden som blir skillnaden. Två människor kan säga exakt samma sak men vi följer den som sa det med passion.

9. Jaga inte titlar för dem säger inget

Om du jagar en titel så visar det att du inte är mogen för att leda. Jaga istället nått som du aldrig riktigt kan nå, för titlar begränsar och ingen människa kommer någonsin att följa en titel. Lyda titlar gör däremot många.

10. Sök rikedom, inte pengar

Pengar är hur vi konsumerar tid och tjänster men rikedom är det som jobbar åt dig fast du sover. Hitta dem sakerna! Lär dig tidigt och läs på om marknadsekonomi. Lär dig t.ex. hur aktier fungerar och börja investera även om det är små summor för i det långa loppet så kommer det göra all skillnad.

11. Vägra statusleken

Status är vad andra anser om dig och det är den värsta fälla man kan fastna i. För allt i världen, jämför dig inte med någon annan än dig själv och ge dig aldrig in i den statuslek som de flesta mediokra människor spelar. Låt varken beröm eller åsikter fastna hos dig utan låt dig själv och dina mål vara den enda måttstocken i ditt liv.

12. Va långsiktig

Viktigast av allt, lär dig att älska processen! Se livet ur 100 års-spann där du tidigt fram till 30–40-års ålder bara skaffar dig erfarenheter. Var inte stressad och oroa dig inte utan lita på processen. Om du inte är där du vill vara om 10 år så är du där om 20 år. Var lugn - framgång tar tid och är ett maratonlopp.

Sist men inte minst: Gör mer än vad du får betalt för, så kommer du i slutändan att få betalt för mer än vad du gör. Allt börjar och slutar med inställning.

Lycka till i den långa karriär du har framför dig, glöm inte att ha roligt för resan har bara börjat!

apparnas-planet-jonas-hammarberg-arash-gilan

Boken Apparnas Planet, skriven av Arash Gilan och Jonas Hammarberg

“Målet med den här boken är att ge dig hjälp och kraft in i din drömresa. Oavsett om du står mitt uppe i en förändring på jobbet eller söker efter meningen med livet, vill vi ge dig ett antal tydliga svar. Vi ger dig varför, konkreta vad och beskriver hur ditt företag eller din organisation kan bli en av morgondagens vinnare.”

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla