Sponsrad

Att starta ett eget spelföretag

Ryan Quintal on Unsplash

Om du älskar att spela och är intresserad av företagande kanske du har funderat på att starta ditt egna spelföretag. Men hur går det till i praktiken och vilken typ av spelföretag kan man egentligen starta? Här ser vi närmare på det.

Spel är en marknad som ständigt växer och det kan vara lockande att försöka arbeta med något som har så pass mycket potential inför framtiden. Konkurrensen kan vara hård, men om du brinner för spel kan det här vara rätt väg för dig.

Identifiera din nisch

Det finns många olika sätt att arbeta med spel på och steg ett är att ta reda på vad du vill arbeta med. Du kanske drömmer om att bli en game influencer och marknadsföra spel genom digitala kanaler som Twitch eller YouTube? Eller, vill du kanske bygga upp en sida som informerar om olika spel, som de på Lottoraden har valt att göra genom att erbjuda rättning av lottorader och spelrecensioner. Vill du hellre bygga spel kanske du vill bli programmerare med inriktning spelutveckling? Det finns många olika sätt att jobba med spel på, så börja med att identifiera det sätt som intresserar dig.

En del spel är licensierade

För att få erbjuda lotterier och andra spel för pengar måste du ha en licens från Spelinspektionen. Svenska spelare kan se online casinon utan spelpaus som inte har en svensk licens, men även spelsidor som är registrerade utomlands har i regel licenser från andra länder. Vill du arbeta med sådana spel gäller det därför att kolla upp vilka regler som gäller och följa dem. Det är mycket lättare att arbeta med spel som inte kräver licens, inte minst för att det är dyrt med licenser.

För dig som vill skapa egna spel

Om du är ute efter att skapa ett eget spel som du senare kan sälja, finns det flera olika sätt att göra det på. Du kan till exempel använda dig av olika plattformar som låter dig skapa spel på nätet. En del plattformar är ganska enkla att förstå, medan andra är svårare och kräver en hel del studier. Om du hellre vill arbeta direkt från din dator finns det mjukvara som låter dig skapa spel i toppklass. Ett exempel är programmet Unity som låter dig skapa ett spel från början till slut. Spelet Ori and the blind forest har skapats helt i Unity.

Du kan även studera speldesign på svenska folkhögskolor och universitet om du vill ha mer strukturerad utbildning. När du har skapat ett spel kan du sälja det självständigt på exempelvis Steam och genom en egen hemsida.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla