Karriär > ledare

Därför ska du utbilda din personal - så går du tillväga

Därför bör du låta din personal vidareutbildas
Av: Ingrid Hagewald
Lästid: 3 minuter
3 Dec 2013

Att låta sin personal vidareutbilda sig är att rusta för framtiden och visa dem uppskattning, att just dem är viktiga för företaget. Man måste våga satsa för att vinna så fundera på vilken typ av kompetens ni behöver. Pusha dina anställda så att de vill prestera bättre och vara på toppen av sin förmåga.

Lyssna på dina anställda, vad vill de ha ut av en eventuell utbildning och vilka kunskaper kan personen tänkas behöva i sitt arbete? Möjligheten till utbildning kan få fler i din personal att stanna längre på företaget och vilja utvecklas. Det skapar också ett bättre rykte om det finns chanser till vidareutbildning inom företaget.

Vidareutbildning är bara dyrt och tidskrävande

Att låta personal utbilda sig behöver inte heller innebära långa utbildningar som tar mycket tid utan kan också betyda kortare kurser som man till och med kan gå via internet. Man kan även skicka iväg personalen på en-dagars föreläsningar och seminarium. Planera för din verksamhet, hur mycket budget kan du lägga på vidareutbildning och när passar denna som bäst in i just ert schema? Vinsterna som utbildningen för med sig ersätter oftast fort den förlorade arbetstiden!

När en anställd gått en kurs så kan denne i sin tur vidarebefordra sin kunskap till resterande på företaget genom att exempelvis hålla en föreläsning. Det vinner alla på! Sätt av en dag då alla anställda får ny kunskap (på arbetstid).

Hitta rätt relevant utbildning

För att vinsten ska bli så stor som möjligt gäller det att hitta ett sätt som passar just din verksamhet. Se till så att utbildningen är relevant och kommer användas i det dagliga arbetet annars kommer den snart vara bortglömd och du har slösat pengar på något som du inte fått någon användning av. Fundera också på hur du vill att företaget ska se ut och vart ni vill befinna er i framtiden. Prata med dina anställda och fråga vart dem vill vara inom en snar framtid och vad de vill uppnå med sin karriär. Det finns väldigt många fördelar med att ge sina anställda en chans till vidareutbildning.

Sätt upp en karriärplan – Behåll dina anställda

Det kan vara bra att sätta upp en karriärplan för dina anställda. Hur vill de utvecklas och var vill de befinna sig om 5 år? Det är bra för dig som chef att ha en överblick vad som förväntas av din arbetsplats. Om dina anställda verkligen tycker det är viktigt med en chans till vidareutbildning och det inte är något ni erbjuder så är det troligt att de söker sig någon annanstans. Det kanske inte passar alla men för de som verkligen vill framåt är det här ett jättebra sätt att få en överblick!

Slutligen, fördelarna med att vidareutbilda sina anställda är också att utvecklingen idag går fort och för att hänga med är det bra att erbjuda vidareutbildning eller se till att personalen får kunskap på annat sätt. Större kunskap inom ett område kan medföra att processer går snabbare och att det sker mindre misstag och fel i processen.

På Utbildning24.se kan du hitta rätt kompetensutveckling för dig och din personal. Upptäck här!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla