Karriär > entreprenör

De 6 bästa filmerna för entreprenörer

Håll i hatten, här kommer vår okonventionella topplista med de sex bästa filmerna för entreprenörer!

Av: Redaktionen
Lästid: 2 minuter
7 Mar 2014
6 stycken filmer för inspiration för entreprenörer

1. Gudfadern II, 1974

Många säger att första filmen är den bästa men i del 2 ser vi hur Vito Corleone, spelad av Robert DeNiro, går från att bevittna mordet på sin egen mor till hur han steg för steg bygger upp ett imperium (ok, brottsimperium) från scratch. I en paralell del av filmen visar Al Pacino hur man tar hand om “everyday business” genom att sätta dit en pengagniden och korrupt senator, hur man eliminerar konkurrenter och mycket mer matnyttigt!

2. Risky Business, 1983

Joel, spelad av Tom Cruise är både ung och osäker på framtiden. Efter en serie olyckor som inletts med ett möte med glädjeflickan Lana behöver han snabbt komma på ett sätt att tjäna pengar - mer kan vi tyvärr inte säga. Filmen är en exposé i hur en person släpper sina tvivel och kastar sig ut i det okända och i en enda mening sammanfattar Joel det enda man ska tänka på ifall man tvivlar på att starta eget:

You know Bill… there is one thing I’ve learned in all my years. Sometimes you gotta say ‘What the F*** and make your move!

3. Scarface, 1983

Al Pacino spelar Tony Montana, en enligt honom själv “politisk flykting” från Kuba, som landar i Miami under 80-talets glada dagar. Tony inser snabbt vad han vill ha och skyr inga medel för att få det.

4. Jerry Maguire, 1996

Tom Cruise rollfigur Jerry får en “briljant” idé på hur Sportagenturen han jobbar för ska bli mer personlig med sina klienter. Tyvärr tycker inte ledningen att idén är lika briljant och Jerry finner sig arbetslös och lägre en lägst. Det finns bara en sak att göra: köra igång sin egen låda!

5. The Pirates of Silicon Valley, 1999

Tydligen håller David Fincher på och regisserar en bättre version om Steve Jobs liv än den halvhjärtade insatsen som innehöll Ashton Kutcher. Men i Pirates of Silicon Valley berättas historien om hur både Steve Jobs och Bill Gates startade och utvecklade sina företag och en hel industri!

6. The Social Network, 2010

Nämnde vi precis David Fincher? Hade det inte varit för honom och en helt godkänd skådespelarinsats hade nog den enda anledningen till varför The Social Network funnits med på denna lista varit att den handlar om entreprenörskap. Ben Mezrich har skrivit boken och har man läst någon av hans andra böcker vet man att man nog ska ta de mesta med en nypa salt. Dock en sjukt bra film om en fanatisk Zuckerberg och historien bakom Facebook!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla