Karriär > motivation

Exempel på recept hur man blir framgångsrik

Några av världens idag mest använda internettjänster kommer ursprungligen från Sverige. Grundarna till dessa har lyckats lansera en produkt som inte bara tilltalar svenskar utan människor över hela världen. Vad är det som dessa personer och deras produkter har som lett till sådan framgång?

Av: Redaktionen
Lästid: 3 minuter
5 Apr 2016
Finns det ett recept för hur man kan bli framgångsrik?

Några av dessa internationella produkter som skapats av svenskar är Skype, Spotify och Soundcloud. De har alla gemensamt att de kan hjälpa och underlätta för människor i vardagen. En annan sak de har gemensamt är att de innefattar något som en stor del av världens befolkning gör varje dag. Spotify och SoundCloud inkluderar alla med ett musikintresse eller som lyssnar på musik medan Skype inkluderar de som vill kommunicera med vänner över hela världen.

Spotify

Spotifys grundare heter Daniel Ek, han har med hjälp av andra lyckats lansera en produkt som faller många i smaken och som han själv brinner för. När Spotify lanserades stack den ut. De tidigare musiktjänsterna innebar att man betalade per låt, medan Spotify erbjöd fri tillgång till musiken som fanns hos dem mot en månadskostnad, alternativt gratis med reklaminslag. Spotify var rätt för sin tid då alla vill kunna komma åt sin musik smidigt via sin smartphone eller liknande.

Daniel Ek växte upp i Rågsved med sin mamma. Han började som ung intressera sig för IT och blev snabbt duktig. Han försökte som ung få jobb inom IT men blev nekad då han inte hade utbildning. Han påbörjade en utbildning på KTH men hoppade av då han ville satsa på en karriär med de kunskaper han redan hade. Med envishet, tro på sig själv och passion för det han håller på med och lite annat så har Daniel lyckats komma dit där han är idag.

Skype

Niklas Zennström är en av de som ligger bakom jätten Skype. Skype är ett hjälpmedel vid kommunikation, man kan med hjälp av Skype prata med människor var dem än befinner sig så länge de har en internetuppkoppling. Skype är ett verktyg som hade potential att slå stort och gjorde det då människor idag reser väldigt mycket, Wifi finns på många offentliga platser/hotell och få människor reser utan någon form av digital apparat (som går att koppla upp mot internet).

Skype-grundaren är uppväxt i Uppsala och har efter utbildning vid Uppsala Universitet en civilingenjörsexamen och en civilekonomexamen. Niklas var mellan 35 och 40 då han var med och grundade Skype han har alltså med tålamod, tro och stöd lyckats skapa ett framgångsrikt kommunikationsverktyg.

SoundCloud

SoundCloud kanske inte är lika stort som Skype och Spotify men det är ändå en tjänst som slagit ute i världen. Tjänsten erbjuder människor som skapar musik att lägga upp den för andra att lyssna på. Skapar man inte musik själv så kan man med Soundcloud hitta ny musik, bra musik och musik av alla olika typer.

En av grundarna till SoundCloud är Alexander Ljung som är ljuddesigner. Han har en utbildning från KTH då han läst medieteknik. Han har med passion och hårt arbete lyckats skapa en produkt som många människor världen över vill använda sig av.

Här nedan finns ett förslag på vad som skulle kunna vara ett framgångsrecept för att slå stort.

Framgångsrecept

1st produkt 5dl passion 5dl tro 1dl stöd kan ersättas med 2dl envishet 0,5dl hopp 2dl tålamod 4dl hårt arbete 2dl ork 0,5dl marknadsföring 100g tajming

Börja med att blanda ihop produkt, passion, tro, stöd, hopp, tålamod och hårt arbete. Tillför sedan sakta ork och avsluta med att lägga till marknadsföring och tajming. För bästa resultat låt det ta den tid som behövs, ibland går det jättesnabbt medan det andra gånger kan ta lång tid. För att få ett slutresultat som passar dig så kan du addera ingredienser till detta recept. Ibland kan det krävas att man har lite tur för att receptet ska lyckas, det kan även vara så att man får ge receptet flera försök innan det lyckas.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla