Karriär > motivation

Få bättre självförtroende - 7 tips du inte får missa

Är du blyg eller blir du lätt generad? Gör en kommande anställningsintervju eller seminarium att hjärtat att gå i strejk varje gång? Den här artikeln hjälper dig att förbättra ditt sjlävförtroende!

Av: Amanda berglund
Lästid: 6 minuter
20 Feb 2014
Förbättra ditt självförtroende genom dessa tips

Brist på självkänsla, rädsla för det okända eller bara vanlig nervositet kan hålla dig tillbaka i arbetslivet och även i livet i stort, men att öka ditt självförtroende är lättare än du tror. Här kommer lite tips på hur du kan göra dig av med osäkerheten och finna en balans även när du skall stå inför folk.

Uppskatta de små sakerna

Att visa tacksamhet gentemot saker som går bra i livet tenderar att vara svårare än att fokusera på de negativa faktorerna som drar ned oss i mörker och självtvivel. Tankar som: Varför har jag inte det här jobbet eller den där bilen, eller mer pengar? Varför är han eller hon mer lyckad än vad jag är?

Detta undergräver vårt självförtroende, då vi tvivlar på vår egen förmåga och inte minst, inte ser till vad vi faktiskt har att le åt. Varför inte tänka att: jag är faktiskt den enda i min familj med en akademisk utbildning, jag kom faktiskt med ett riktigt bra tips till min vän, jag har bra arbetsmoral eller jag fick honom att skratta. Testa att tänka så, du kommer att bli förvånad över hur mycket du kommer på! Omge dig med positiv förstärkning och bra energier.

Du kan träna dig att tysta dina inre kritiker och skapa en mer optimistisk mental dialog med dig själv När den rösten inom dig själv säger åt dig att du är svag, att du inte kan göra det eller att du ser dum ut så kommer ju självklart en våg av tvivel och rädsla att skölja över dig. Ibland kan man inte hindra dessa tankar. Speciellt inte när man sitter där ensam och ska förbereda sig för en kortare redovisning.

När det där obehagliga pirret jag talade om innan kommer fram och tvekande tankar hopas för att likt en slägga totalt slår ut allt som har med självförtroende att göra. Försök att koncentrera dig på glada minnen och andra saker som bringar glädje så som favoritmat eller din hobby. Att skapa en positiv grund i våra sinnen hjälper till att bygga upp en slags resiliens , vilket bara stärker oss med tiden. Försök att komma ut i luften, ta en springtur, endorfiner kan göra underverk!

Sedan gäller det självklart att omringa dig av dina vänner. Det finns inget bättre sätt att boosta din självkänsla än med hjälp av dina vänner. Genomför din redovisning för dem, de kan komma med både ris och ros så du är helt förberedd! De kan även få dig på andra tankar och övertyga dig om att det inte är världens grej du går igenom. Omge dig med positiva, friska människor som får dig att må bra. Ta dig tid att spendera tid med dem som stärka upp dig, snarare än med sådana som är hyperkritiska eller bidrar med andra negativa beteenden.

Förbered dig på det värsta

Det kan låta lite konstigt, men försök att tänka dig ett scenario då du är en kvart sen till mötet eller råkar släppa dig. Det kan få dig att flina lite åt situationen. Dessutom kan du lindra nervositet om saker som att tala inför publik genom att räkna ut i förväg hur du kommer att möta utmaningarna. Fråga dig själv; Vad är det värsta som kan hända? Och gör upp en plan för vad du skulle göra i denna situation.

När jag ska stå på scen brukar jag tänka på att försöka bära bekväma och säkra skor som minimerar risken att jag snubblar av scenen. En gång minns jag att jag uppträdde på ett kryssningsfartyg, ensam på scen, i skyhöga klackar och med storm på havet var inte vågorna direkt nådiga. Snacka om att jag hade träningsvärk i dagar efteråt.

Så var glad att du ska stå på en och samma plats framme vid en tavla, eller sittandes på en stol. När vi börjar prata om inkopplade mikrofoner som kan stängas av eller skapa rundgång; då kan vi börja snacka om nervositet.

Klä dig rätt

Oavsett om du deltar i ett cocktailparty eller ska ge en företagspresentation, spelar din klädsel roll. Kläder kan göra en skillnad så klä dig lämpligt för tillfället. Till exempel ska du kanske inte bära någonting där svettlökarna syns direkt! Herregud, om inte det är en stressfaktor, vad är då det? Dessutom kan din klädsel spegla det självförtroende du kanske inte själv känner.

Jag brukar tänka mig att jag ska klä ned mig inför ett framträdande. Självklart beroende på vilket, men ikväll ska jag till exempel stå på scen på Kalmar Nation på deras rookiekväll. Hur skulle det se ut om jag kom upp med en smart jacket och finskorna? Det skulle kännas lite lätt pretentiöst och folk skulle säkert förvänta sig mer av mig. Men! Om jag klär mig i en kvart tuff kjol med ett svartvitrandigt linne, kängorna och rufsigt hår, kommer ingen att tro att jag egentligen är supernervös över hur jag kommer att prestera. Med den lätt avslappnade klädseln ger jag ett rätt lugnt intryck och kan överraska när jag levererar på scen.

Träna eller kom ut dagligen!

Att gå på gym eller bara ta en rask promenad stärker både kropp och själ. Som jag påpekade tidigare, och som jag inte kan påpeka nog är att motion frigör endorfiner som är kända för att öka vårt humör. Ju friskare och piggare vi är, desto bättre kan vi leverera!

Stå rakt och le

Ett intryck av någon som hänger läpp och slokar med ryggen ger direkt ett taskigt intryck. Du behöver inte skratta åt allt och skjuta ut bröstet och tala med hög stämma, men att sträcka på dig och le, ger ett lugnande intryck. Dessutom, om du ser säker ut på utsidan, kommer det automatiskt att kännas så på insidan. En bra hållning indikerar att du är någon som ska respekteras, samt har självkänsla, vilket folk kommer att reagera på och svara dig på det sättet. Och det är svårt att inte få positiv feedback när du ler!

Prata med främlingar

Gå fram till folk du inte känner och prata med dem. Detta är ett bombsäkert sätt att bygga upp din självkänsla eftersom du kan styra samtalet. Om du är rädd för att prata med främlingar på fester till exempel kan du göra en lista över saker som du vill tala om i förväg och öva dig på att diskutera dem. Kanske Vad jobbar du med, eller vad studerar du? En perfekt inledning. Ha punktlistor förberedda om dig själv också. Ta tag i möjligheter att tala med andra och klappa dig själv på ryggen efter. Vem vet, du kanske finner en ny vän på köpet!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla