Karriär > framtid

Frihet under ansvar - ett måste på arbetsplatsen

Unsplash
Av: Felicia
Lästid: 3 minuter
31 Maj 2019

Alla arbetsplatser ser annorlunda ut och på många stora företag experimenteras det vilt med kontorslandskap, pingisbord och personalaktiviteter.

Men det allra viktigaste för Young Professional idag är inte att ha ett pingisbord i kafeterian eller en massör som tittar in en gång i veckan. Det viktigaste är att unga nyutexaminerade får utföra sitt arbete under principen frihet under eget ansvar.

Vad betyder frihet under ansvar?

Att komma och gå precis som du vill men samtidigt få saker gjort. Detta kanske låter som en slapp och chill arbetsplats, men sanningen är att precis som under dina studieår måste du själv planera och se till att faktiskt göra jobbet som krävs för att företaget och du ska uppnå era mål.

Frihet under ansvar betyder inte att chefer avsäger sig sitt ledarskap. Det viktigaste är att verksamheter utvecklar ett ramverk så att chefer slipper detaljstyra och så att anställda vet hur de ska förhålla sig till frihet under ansvar.

Enligt en rapport om Young Professionals från Academic Work och Kantar Sifo anser studenter och nyutexaminerande följande viktigaste när de väljer arbetsplats:

1. Bra chef och ledarskap

2. Trevliga kollegor/stämning

3. Bra lön och förmåner

4. Utvecklingsmöjligheter

Arbetssättet frihet under eget ansvar omfattar i princip punkterna som dagens young professionals värderar allra mest. En bra chef detaljstyr nämligen inte, kollegor som får styra mer fritt över sin vardag blir förhoppningsvis också bättre kollegor och sist av allt finns det mer utrymme att utvecklas på ett företag som värdesätter individens fria vilja och förmåga att utvecklas.

Så får du frihet under eget ansvar att fungera

Vad gör ni?

Vad är företagets vision? Vilka arbetar du åt och varför ska de betala för era tjänster? Vet inte alla på företaget detta är det omöjligt att dela samma målsättning och få era olika arbetssätt att gå ihop.

Policy

Vad är okej, vad är inte okej? Frihet under ansvar kräver också framförhållning. Ett exempel på ett företag som experimenterat och format sitt eget arbetssätt är marknadföringskonsulten Invise som låter anställda komma och och gå lite som de vill, så länge de arbetar den tiden på dygnet de anser sig vara som mest skärpt. Invise har dock en policy att den anställde måste dyka upp på jobbet någon gång under dagen. En annan policy skulle kunna vara att alla anställda måste finnas tillgängliga på kontoret en bestämd dag i veckan för gemensamma möten.

Känn efter själv

Samtidigt får du inte glömma bort att det är du som ska gynnas av frihet under ansvar. Det kan ta tid att få kläm på vad som funkar för dig, vilken tid på dygnet du fungerar som bäst och vilken sorts press du behöver för att inte hamna efter i dina arbetsuppgifter.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla