cady
Karriär > yrkesintervjuer

Hur är det att arbeta som kock? Intervju med Markus Ericsson

.
Av: Redaktionen
Lästid: 3 minuter
18 Feb 2019

Markus visste redan under sin gymnasietid vad han vill jobba med, och hade redan då påbörjat sin karriärsresa. Kockyrket var det som lockade, och idag jobbar han på en av de mest välrenommerade restaurangerna i Lund och har landat rätt i sin roll som kock. Efter att ha pratat med Markus är det tydligt att han har stor passion för det han gör och motiveras av att fortsätta utvecklas många år framöver.

Vilken utbildning har du läst för att arbeta som kock?

— Jag gick hotell- och restaurang och jobbade extra som diskare i ungefär 3 år under min gymnasietid.

Hur upplevde du din utbildning? Vad var allra mest givande?

— Den var bra, det mest givande var absolut praktiken, att få komma ut och se hur det är i arbetslivet.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

— Jag kommer in 07:30 på morgonen och börjar med att packa upp varorna, sedan börjar jag förbereda för dagen. Alla dagar ser ju lite olika ut men jag fixar allting för lunchen och sen är lunchen igång mellan 11:00-15:00. Jobbar man kväll så börjar man 15:00, då får man en överlämning av kollegan som jobbat lunchen. Därefter sätter man upp för kvällen, vi öppnar kl. 17:00 och kvällsservice är mellan 17:00-21.30. Efter service så städar vi köket och skriver en lista på vad som behövs göras nästa dag.

Vad är det bästa med ditt jobb?

— Adrenalinkicken när restaurangen är fullsatt, att få ge människor en upplevelse som dem kanske inte hade fått annars. Att man lär sig något nytt varje dag, att man aldrig blir fullärd, det finns liksom alltid nya mål att nå.

Vad är det sämsta med ditt jobb?

— De långa arbetspassen, det tar på kroppen att jobba 16 timmar om dagen.

Vad har överraskat dig hittills inom kockyrket?

— Hur mycket det finns att lära sig! Det känns som att det alltid är någon kock någonstans i världen som kommer på något nytt.

Vad krävs för att bli en bra kock?

  • Att vara fokuserad och sätta ribban högt!
  • Vara konsekvent med sin matlagning, allting ska vara lika bra för alla gäster, att alltid tänka på kvalitén och smaka på allt man lagar. Man ska nästan alltid ifrågasätta sig själv när man lagar något, och ställa sig frågor som “hade jag velat äta detta själv om jag var ute?”, “hade jag kunnat tänka mig att betala detta för en rätt?”.
  • Experimentera, testa nya smakkombinationer och tillagningsmetoder. Att utmana sig själv!

Hur stor roll tror du själva restaurangen som arbetsplats har i att man trivs i sin roll som kock?

— Jag har jobbat på krogar där jag har stannat länge på grund av kollegorna, när jag egentligen tyckt att maten man lagade var ganska tråkig och intetsägande. Sen har jag varit på ställen med tråkiga kollegor men väldigt rolig och spännande mat så det kan variera, men tror mer på att det är dina kollegor och lagkänslan som gör att man stannar på en arbetsplats under en längre period.

Hur ser konkurrensen ut inom din bransch, är det svårt att få jobb?

— Jobb finns det! Det behövs alltid duktiga kockar och vill man inte stanna hemma i Sverige så finns det mängder med jobb utomlands.

Vad har du för råd till de som vill utbilda sig till kock?

  • Att alltid lyssna och vara villig att lära sig
  • Fråga varför man gör vissa saker så att man får en förståelse för vad man gör och hur olika råvaror reagerar när man tillagar dem.
  • Jobba extra som diskare när man pluggar för att få en bättre uppfattning om hur det går till i ett restaurangkök.

Läs mer om kockutbildningar här.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla