Cady
Karriär > motivation

Hur du sätter upp och genomför mål

Hur man sätter upp mål som man lyckas genomföra

Vill du åstadkomma så mycket som möjligt - både personligen och professionellt - bör du åta dig en solid plan. En målsättning kan hjälpa dig att strukturerat komma dit du vill, vare sig det är planering till en tenta eller förberedelser inför ett liv efter skolan

Av: Hanna
Lästid: 3 minuter
13 Jun 2018

Varje dag tar du tusentals medvetna och omedvetna beslut som formar din framtid. Många av oss sätter mål, somliga längre bort i framtiden och andra med målet att uppnå nästa vecka. Oavsett kortsiktiga eller långsiktiga mål är det bra att bemästra insikten i hur du fungerar för att kunna uppnå dina mål.

Två typer av mål

Ett mål kan antingen vara konkret eller abstrakt. Konkreta mål är något som gör avtryck i din fysiska värld. Ett mål att delta i Vasaloppet, spara 19.000 kr inför sommarsemestern eller orka gå upp varje morgon är konkreta mål. Men det betyder inte att du inte behöver mycket tankekraft för att se till att du uppnår dem.

Ett abstrakt mål kräver däremot mycket mer bearbetning och är något som händer inom dig. Att repa sig efter en förlust av en nära vän eller familjemedlem är en sådan.

Nå ditt mål

Oavsett om ditt mål är konkret eller abstrakt finns det sätt att planera dig fram till det. Det är inte alltid en plan behövs för just detta, men i många fall kan det hjälpa dig på vägen.

Delmål

Precis som i arbetslivet kräver ett mål projektledning, struktur och att alla är överens om hur målet ska uppnås. Ligger ditt mål längre bort i horisonten är det en god idé att sätta delmål på vägen. En bra morot för att peppa dig själv är att ge dig själv en belöning vid varje delmål. Du blir både mer peppad att fortsätta mot målet och glömmer inte bort det på vägen.

Dela målet med andra

Siktar du på att ha råd med den där vintersemestern till Alperna är du antagligen inte ensam i din kompiskrets om de planerna. Använd dig t.ex. av sparappen Dreams och använd er av gruppfunktionen - på så vis ser ni hur mycket pengar ni har kvar till målet är uppfyllt.

Tankar blir till ord och bilder

Ett abstrakt mål är inte alltid enkelt då vi ofta håller de för oss själva. Vissa kanske känns personliga för att dela med oss av till andra och till slut kanske det bara är terapeuten som vet. Vision board är ett populärt verktyg för många inredare, men är fortfarande ett verktyg för dig att få ner dina tankar på. Även bullet journal som fungerar mer som en traditionell kalender är ett redskap du kan använda dig av om ditt mål helt enkelt är att styra upp dig vardag och känna att du har kontroll över framtiden.

bullet journal uppnå mål

En Bullet Journal hjälper dig strukturera ditt liv

Law’s of Attraction

Lite flummigt, men välbevisat är mantrat ”Law’s of Attraction” som mynnar ut i att din tankekraft kan användas till att göra faktiskt skillnad i ditt liv. En handling börjar ju faktiskt med en tanke, och goda tankar resulterar i goda handlingar.

  • Fokusera inte på negativitet. Då kommer du automatiskt ta in det negativa i ditt liv.
  • Om du fokuserar din uppmärksamhet på att uppnå ett mål och inte bara tror på dig själv i att du både kan uppnå utan även att du redan har uppnått det, kan du bokstavligen talat uppnå vad som helst.

Att sätta upp mål, både konkreta och abstrakta är inget någon briljerar med på första försöker. Det gäller att testa det som fungerar för dig och inte göra hela projektet för övermäktig, så att du till slut ger upp.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla