Karriär > motivation

Hur du sätter upp och genomför mål

Hur man sätter upp mål som man lyckas genomföra

Vill du åstadkomma så mycket som möjligt - både personligen och professionellt - bör du åta dig en solid plan. En målsättning kan hjälpa dig att strukturerat komma dit du vill, vare sig det är planering till en tenta eller förberedelser inför ett liv efter skolan

Av: Amanda berglund
Lästid: 4 minuter
13 Jun 2018

Du sätter upp mål varje dag utan att ens tänka på det

De flesta människor sätter upp mål varje dag i livet utan att ens tänka på det. Till exempel inför ett matinköp innebär en rad åtgärder att uppfylla målet för en ekonomisk mathandling. Du kanske klipper kuponger, väljer butik eller planerar upp ett matschema för veckans middag. Detta görs automatiskt med samma process som används för mer komplexa, mindre rutinmässig målsättningar. Samma kemi i hjärnan som driver dig till att bocka av saker på din att-göra-lista, kan hjälpa dig att hålla dig inspirerad i din vardag.

Varför har vi mål?

Våra mål är oftast något vi strävar efter, ett resultat. Jag har upptäckt att målen förändras när människor förändras eftersom erfarenheten vi tjänar på vägen kan vidga våra vyer för fler möjligheter. Mål kan placeras i olika kategorier, till exempel inom skolan, fitness, hälsa, finansiella mål… Listan kan göras lång. Mål är inte bara ett sätt för kontrollfreak att ha koll på sin vardag; det är ett värt verktyg för alla att kunna uppnå saker istället för att hela tiden sträva efter ett stort mål som ligger åratal framåt.

Vilka är dina mål?

Du kan sätta upp lättuppnåeliga mål du kan utföra i stället för sätta mål som är för breda eller utom räckhåll. De bör vara specifika, mätbara, uppnåeliga, relevanta och ske inom en viss tidsram. Du vill till exempel kanske i slutändan gå ett forskningsprogram, men om det är för skrämmande och ouppnåeligt just nu, kan ditt första mål vara att slutföra din associerande examen inom två år. En vän till mig hade avslutat sina studier vid Rytmus men kom senare på att han ville bli civilingenjör. Han satsade då först på att plugga upp sitt naturbasår i Småland för att senare kunna söka till Linköpings Universitet. Att sätta upp kortsiktiga, relevanta mål kan hjälpa dig att känna att du åstadkommit någonting som kan ge dig skjuts på vägen mot dit du vill komma.

Ju fler mål du når desto bättre kommer du att känna dig. Symptom som depression, likgiltighet och andra dysfunktionella beteenden är ofta någonting som kommer från brist på självförtroende. Men att sätta upp en plan som faktiskt är möjlig att genomföra, kan detta förbättra och påverka ditt liv positivt. Så istället för att älta osäkerhet, självtvivel och rädsla för att misslyckas bör du istället fokusera på allt du redan har åstadkommit, detta kan lägga grunden för en mer positiv målsättning.

Hur hittar man modet?

Bara beslutet att fortsätta eller komma tillbaka till skolbänken kräver en slags tro på sig själv och det är ett enormt mål uppnått bara genom att vara där. Jag gick också ett estetprogram på gymnasiet och hade en liten dröm att bli biolog, men jag hade för kasst självförtroende för att jobba mig dit, att jobba upp naturämnena verkade alltför skrämmande. Nu är detta inget jag ångrar, för jag tog en annan väg som funkar lika bra. Tänk på att varje mål du uppnår öppnar upp en värld av nya möjligheter. Jag brukar sätta upp mål på antingen en vecka, kanske när jag har lovat mig själv att springa tre gånger på en vecka eller göra klart en recension. Eller kanske på två, tre månader när jag lovat mig själv att se skillnad på min kropp när jag tränar. Numera försöker jag sätta upp mål om hur jag ska tänka. Mitt tankesätt har förändrats enormt på bara ett halvår och jag får ibland kämpa lite med hur jag väljer att agera. Jag har väldigt länge levt efter filosofin att jag måste påverka det som händer i mitt liv, vilket ledde till någon slags tvingad omorganisering av mitt eget liv. Tänk dig en tågräls som jag med kofot bänder upp och lägger i den riktning jag tycker jag ska åka, även fast jag kanske inte ens var redo för den omdirigeringen. Numera tänker jag att de saker som händer, händer av en orsak. Självklart påverkar jag vägen själv men inte lika drastiskt som jag en gång gjorde. Jag märkte att saker som jag vill ska hända, faktiskt händer om jag bara är tillfreds med där jag är. Målen man sätter upp ska vara någonting som ska få en att vilja gå framåt för att nå.

Vi sätter alla upp och justerar många mål under hela vårt liv - att gå i skolan, att gifta sig, att välja en karriär och var och en av dessa beslut kan leda till en ny uppsättning av möjligheter som vi inte annars skulle ha sett. Till exempel kan förverkligandet av målet att flytta till en annan stad efter examen leda till fler arbetstillfällen. Med varje framgång inser vi i att när vi utför livets små, mindre rutinmässiga mål, blir det mer sannolikt att vi kommer närmre våra framtida, komplexa mål med självförtroende och entusiasm.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla