Karriär > ledare

Hur man kan utveckla sin kompetens - 4 tips!

Kompetensutveckling genom 4 olika tips

Det pratas ofta om kompetensutveckling och ofta handlar det om samma tillvägagångssätt för att utveckla sin personliga kompetens. Här tas olika sorters kompetensutveckling upp.

Av Redaktionen, 24 Jul, 2018

Kompetensutveckling handlar om hur vi kan förbättra oss själva för att klara av vårt arbetsliv men även vårt övriga liv bättre. Vissa vill utveckla sin kompetens för att öka sina chanser till jobb medan andra vill utvecklas inom det jobb man har. Det finns olika vägar att utveckla sin kompetens och här nedan kommer några olika som du kan få inspiration utav.

Utmaningar

När vi utmanar oss själva så utvecklas vi, denna kompetensutveckling kanske inte alltid är så lätt att få med i sitt CV men den kan vara minst lika viktig. För vissa kan det vara en utmaning att gå en utbildning men i detta sammanhang så menas en utmaning att man till exempel lovar sig själv att man ska säga ja till allt eller att man ska hälsa på alla man möter.

Genom att utmana oss själva att göra saker som inte hör till vanligheten att vi gör så utvecklas vi. Vi kan lära oss om andra människor, oss själva och livet genom att alltid hälsa eller att alltid säga ja. Oavsett vilken utmaning du tar dig för så kommer den vara utvecklande på ett eller annat sätt, så länge du verkligen försöker och gör så gott du kan. För att få bästa resultat bör du fundera på vad du lärt dig då du klarat din utmaning.

Kurser

En av dem vanligaste sätten att öka sin kompetens är via olika specialinriktade kurser. Dessa kurser är jättebra och du kan lära dig mycket inom ett speciellt område. Om du jobbar med något och känner att du fastnat då kan en kurs inom något intressant eller karriärsutvecklande vara bra. Jobbar du med redovisning så kanske det finns en kurs i ett program du inte kan och då kan du gå kursen för att efteråt bredda det du jobbar med, liknande går att göra inom de flesta yrkeskategorierna.

Testa något nytt

Alla utvecklas av att testa något som man aldrig har testat förut, det kan vara allt från ny mat till att klättra hos ett klättercenter. Oavsett vad det är som du inte har testat och som du testar för första gången så kommer du att bli en erfarenhet rikare och du kommer utvecklas lite som person dels för att du vågar testa något nytt men även för att du lär dig något av att göra något du aldrig gjort förut.

Utbildningar

Ytterligare ett sätt att öka sin personliga kompetens är genom utbildningar. Det som skiljer kurser med utbildningar är dels längden men även innehållet. Innehållet varierar mest på grund av längden på utbildningen/kursen. Det är ganska självklart att en kvällskurs på 10 veckor inte kan ta med allt som en utbildning som sträcker sig över en längre period kan ta med. Att läsa en utbildning är kompetensutvecklande samtidigt som det ger en, en utbildning, du kan läsa mer om det i detta inlägg om varför du ska studera vidare (länk). Man kan aldrig bli färdigutbildad däremot kan man befinna sig i en plats i livet där studier inte är ett alternativ som kompetensutveckling och då är det bra att det finns fler sätt att utveckla sin kompetens.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla