Karriär > startups och entreprenörer

Klimatsmarta startups ska rädda havet och människan

Blue eye robotics press
Av: Felicia
Lästid: 2 minuter
25 Aug 2018

I valtider kan politiker stå och vifta med armarna, snacka klimat och kasta över det brinnande jordklotet i händerna på varandra - för vem vill egentligen stå ansvarig för människans misslyckande?

Tyvärr fungerar inte det kortet på oss. Unga är idag allt mer medvetna om sin konsumtion och väljer att konsumera etiskt av varumärken som tar sitt ansvar och vill ta ett socialt ansvar, iallafall enligt Ungdomsbarometerns senaste undersökning.

Vi kollar in några klimatsmarta startups du inte får missa.

1. Blueeye Robotics

We want to make the beauty of the oceans, and the dangers they face, visible for everyone - everywhere. - Christina Spieten

Denna norska startup har tagit ett djupdyk med 2018 största hit - drönare. Idén bakom produkten är att vem som helst, inte bara professionella, ska få tillgång till den värld som befinner sig under utan, och på så sätt, kanske bry sig om den mer.

2. Surfcleaner

Vidare på det marina temat hittar vi en svensk startup med Christina Lundbäck i ledning. Idén kom från hennes far som under sin tid som hjärtspecialist intresserade sig för hur hjärtats pump-funktion kunde användas i ett miljösyfte. Patentet togs och idag suger surfcleaner upp allt från olja och skräp på havets yta.

3. Wedonthavetime.org

Att börja prata om det hot klimatet står inför är grundidén i We Don’t Have Time. Även här ser vi svensken Ingmar Rentzhog som även sitter som ordförande för Global Utmaning, en tankesmedja med speciell konsultativ status i FN.

Syftet med wedonthavetime.org är att skapa en rörelse större än de politiska och ekonomiska eliterna, genom att uppmuntra spridning av budskapet. Kolla in vad du kan göra på wedonthavetime.org

4. #climate

Hashtag climate är en non-profit organisation som vill bygga en social rörelse bland de som når ut till flest. Med deras app ska det bli lättare för influencers att prata om klimat och sprida budskapet.

Källor: VA: Hennes dammsugare ska rädda haven från plast

VA: Möt 28-åriga stjärnskottet som uppfunnit smartphone styrda undervattensrrönare för att hjälpa till att rädda världshaven

Ungdomsbarometern “Vilka är dagens unga?”

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla