Karriär > framtid

Planerar du att säga upp dig? Tips hur man gör det på bästa sätt

När man känner sig redo och har bestämt sig för att det är dags att ge sig ut på nya äventyr, då återstår det bara att släppa taget om det gamla och det invanda. Man måste låta de i ens omgivning få veta om ens framtida äventyr. Det är nu det gäller.

Av Redaktionen, 3 May, 2016
Att tänka på vid uppsägning

Många tycker att det svåraste med att skaffa ett nytt jobb är att hitta dem rätta kontakterna, skriva personligt brev och att formulera ansökningar. Att prestera under intervjuer och förhandla lön är sånt som också anses lite svårt och jobbigt när man är på väg att ta steget till ett nytt jobb. Men när lyckas med att skaffa är allt frid och fröjd tills man kommer ihåg att man måste säga upp sig från sitt nuvarande jobb.

Att meddela sin nuvarande chef att man tänker sluta är inte så kul alla gånger, vi har tipsen som förhoppningsvis kan hjälpa dig, som ska säga upp dig, att ta dig igenom det hela.

Innan du säger upp dig

Förbered dig på vad som kan sägas/hända

Tänk på vad du ska göra och säga samt vad du INTE ska göra och säga under mötet med din chef. Exempelvis är det bra att du i förväg bestämt dig för vad du ska säga om det nya jobbet, det är bra att ha övervägt fördelar och nackdelar med att berätta denna information för din snart föredetta chef för att inte förhasta dig och säga sånt som kan komma tillbaks och vara negativt för dig.

Det är även bra att i förväg förbereda sig på vad man ska göra om ens nuvarande chef kommer med ett motbud för att försöka få dig att stanna. Finns det ett bud de kan ge för att du skulle kunna överväga att stanna? Oavsett ditt svar så måste du vara förberedd så att du kan vara säker på din sak när du antingen tackar ja eller nej till erbjudandet.

Planera innan mötet

Innan du planerar ett möte med din chef för att leverera nyheten att du säger upp dig så är det viktigt att du mentalt förbereder dig på alla de olika reaktionerna du kan få. Din chef kan antingen bli glad för din skull, arg för att du lämnar företaget eller besviken/ledsen för att du inte längre vill vara en del av företaget. Var beredd på allt så kommer mötet gå bättre.

En annan sak som kan vara bra att ta med i beräkningarna innan du säger upp dig, är när du säger upp dig. I Sverige har vi olika avtal med olika långa uppsägningstider och olika avtal när det kommer till utbetalning av lön vid uppsägning. Ta reda på hur det ligger till för dig och se till att du är ute i god tid, både för din skull och för din nuvarande arbetsgivares skull (ge dem en chans att hinna hitta en ersättare). Har du ett avtal där du kan riskera att få sluta direkt så kan det vara bra att planera så att du inte står utan pengar en månad.

Ett sista tips

Känns det jättejobbigt att säga upp sig och du behöver stöd så kan du ta hjälp av den som jobbar med HR på företaget, denna kan hjälpa dig att förbereda dig inför mötet eller om du behöver så kan denne vara med under mötet.

Under mötet

Var vänlig och professionell

Du kommer ingen vart med att säga allt negativt om företaget och chefen som du kan ha tyckt under din tid som anställd. Var kortfattad och tacka för de möjligheter som tiden på företaget har gett dig. Du kan köra på en klassiker och säga “det är inte du, det är jag” som är anledningen till uppsägningen. Var ärlig men inte för ärlig, det du säger ska du kunna stå för och det du säger ska inte kunna leda till något negativt för dig själv.

För att lyckas med att inte säga fel saker och göra bort dig under mötet så kan ett tips vara att när du besvarar/tänker på frågorna som nämnts ovan, i viktigt att tänka på inför ett uppsägningsmöte, skriva när dem. Har du det nerskrivet kan du flera gånger gå igenom det och vara väl förberedd, så att du under mötet vet vad du vill ha sagt.

Var tydlig och bestämd

Eftersom du i förväg har förberett dig på vad du vill, så är det viktigt att du håller dig till det. Tveka inte och bli inte osäker på dig själv. Att du säger upp dig är något du tänkt igenom och du vet att det kommer leda till något nytt så stå på dig och låt dig inte bli övertalad. Om du får ett erbjudande med bättre förmåner och lön, allt för att få dig att stanna, tacka nej och säg inte kanske. Har du bestämt dig så har du bestämt dig. Det är pågrund av detta som du i förväg ska ha bestämt vad som skulle kunna få dig att stanna.

PS. Alla vinner på att du är bestämd och inte drar ut på uppsägningsproccessen.

Efter att du sagt upp dig

Fira

Du har sagt upp dig, du har gjort det jobbiga och du är äntligen på väg mot något nytt i ditt liv. Det är värt att fira. Du är “fri” från ditt gamla jobb och ditt nya jobb som väntar är fortfarande så fantastiskt som du målat upp i huvudet. Livet är bra! Fira med dina vänner, gå ut och ta en drink, ät något gott och andas ut. Du har lagt det jobbiga bakom dig, nu väntar nya äventyr, så njut. Du förtjänar det.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!