cady
Karriär > ledare

Porträtt Nelson Mandela - tips på 9 saker man borde lära sig av honom

9 steg för att bli lika framgångsrik som Nelson Mandela. Vi har listat Mandelas egenskaper så att du kan inspireras och ta efter. Våga tro på något på samma sätt som Mandela gjorde.

Av: Redaktionen
Lästid: 6 minuter
6 Maj 2016
Vad man kan lära sig av Nelson Mandela. Foto: Reuters.

Nelson Mandela var en av de största ledarna i vår tid. “A winner is a dreamer who never gives up” ekar hans ord. Mandela var Sydafrikas första folkvalda och svarta president, han hade en dröm som han under hela sitt liv kämpade för, han drömde om en värld utan segregering. Största delen av sitt liv spenderade han kämpandes mot apertheid i Sydafrika, och han gav aldrig upp. Vad var egentligen kärnan i hans glöd?

Det finns en del lärdomar man kan få genom att titta på andra framgångsrika människors liv och de val dem har gjort. Många drömmer om att ha uträttat något under sin livstid och vem är då bättre att ta råd ifrån om inte Nelson Mandela? Här kommer 9 punkter som utgjorde de viktigaste dragen hos Mandela och hans kamp mot apertheiden i Sydafrika.

Vad gjorde Nelson Mandela till Nelson Mandela?

Det finns mycket som spelar in och som har gjort så att Nelson Mandela lyckats med en del saker under sitt liv. Hans liv var inte bara rosor och framgång som de flesta vet men han stod för sin sak och vägrade ge upp. De punkter om Nelson här nedan är tanken att man kan applicera på sitt liv och förhoppningsvis är man ett steg närmare att uträtta en välgärning för något man brinner för.

1. Visa inte att du är rädd

Det är viktigt att som ledare inte visa hur rädd man är. Rädsla sprider sig snabbt bak i leden. Du kommer att hålla dina medarbetare och kollegor genom att visa ett tydligt lugn, trots att du innerst inne är orolig. Genom att visa styrka kan man inspirera andra att besegra sina rädslor. Agera alltså som att du inte är rädd, trots att du kanske är det. Nelson Mandela har i intervjuer förklarat att han ofta varit rädd, men har alltid påpekat vikten i att inte visa det utåt.

2. Var lyhörd, men stå fast vid dina åsikter

Att anpassa sig utifrån situationen är viktigt för att kunna åstadkomma något. Det går inte att köra på i samma spår om det inte fungerar, funkar det inte måste man testa något annat och nytt. Nelson Mandela vägrade i början av sin kamp mot apartheid att förhandla med sina motståndare, men så fort han insåg att det lönade sig att förhandla, för att nå dit han ville, så började han förhandla. Det var en strategi från Mandelas sida. Han anpassade sin strategi för att nå framgång, men han lät inte denna ändring påverka hans åsikter och slutmål.

3. Var en osynlig ledare

För att lyckas som ledare är det viktigt att låta de man leder få känna sig delaktiga, en ledare ska inte säga åt andra vad de ska göra utan de ska vilja göra det självmant. Ska man övertala människor att göra något är det bra om de får tro att idéen var deras. Då kommer de kanske att ha ett annat driv och engagemang i utförandet av idéen. Den som leder kommer ses som en varm och pushande person som inte behöver få cred för alla sina idéer, utan frikostigt kan låta andra få ta åt sig äran.

4. Lär känna ditt motstånd

För att veta vad man ska göra för att lyckas så kan det vara bra att känna till sitt motstånd och lära sig det som går för att vara så förberedd som möjligt. Nelson Mandela lärde sig bland annat afrikaans för att bättre förstå vad vita sydafrikaner sade, och hur de tänkte. Det som Mandela visar på är alltså att man ibland måste titta på, lyssna på, prata med, lära sig om sånt som man egentligen inte är intresserad av bara för att få en bild och förståelse för sitt motstånd.

5. Bli vän med dina fiender

Det handlar om att vara modig och bemöta ondska med godhet. Att vända andra kinden till och våga utsätta sig för risken att bli illa bemött och att inte bli bemöttt med samma godhet tillbaka. Nelson Mandela ringde på antagonisternas födelsedagar och deltog på deras begravningar, en attityd som ledde till en politisk försoning. Att omfamna fienderna är ett sätt att kontrollera dem.

6. Dina kläder har betydelse

Hur vi klär oss är inte allt. Men är man en ledare som ska respekteras, så kan det vara bra att klä sig som en ledare. Hur mycket vi än hört klyschan “det är inte utsidan som räknas” så vet de flesta av oss att det inte är hela sanningen. Om någon har hela, rena och stiliga kläder så tenderar vi tro att denne är pålitlig och kunnig, då vi kopplar, till exempel, kostym till en vanligt förekommande klädsel för framgångsrika (undermedvetet är det någon man tror är kunnig och pålitlig). Om man är ledare så bör man åtminstone reflektera över sin klädsel och hur man uppfattas. Kläder och accessoarer säger ofta väldigt mycket om en person så var noggrann.

7. Livet är inte svart eller vitt

Som barn tror man att det mesta är svart eller vitt – “Det här får jag göra, det här får jag inte göra”, etc. Men medan åren går så inser man att saker inte är så enkla och att det är många faktorer som spelar in. Ofta krävs nyanserade lösningar på de problem som uppstår. En ledares uppgift är att fatta beslut och dessa beslut bör inte vara svarta eller vita utan bör som nämnts tidigare vara nyanserade. Detta är ett faktum som en bra ledare måste lära sig och kunna hantera.

8. Veta när det är dags att sluta

En person är aldrig större än sin nation. Det här var något som Nelson Mandela insåg. Trots sin omåttliga popularitet som nyvald president ansåg han att även andra måste få ta del av ledarskapet, och avgick efter fem år. Det är starkt gjort. Många som uppnår någon form av popularitet har ofta svårt att förstå när de kanske bör ta steget tillbaka. Det är viktigt att veta när man uträttat det man ska, för att då lämna över stafettpinnen och låta andra få ta plats.

9. Det är aldrig för sent

Nelson Mandela blev 95 år gammal under hela sitt liv kämpade han för att alla, svarta som vita, skulle vara like mycket värda. Hans främsta kamp skedde i Sydafrika, men självklart drömde han att segregationen skulle försvinna i hela världen. Han spenderade 27 år av sitt liv i fängelse man han gav inte upp för det, han stod fast vid sin kamp och fick som 80-åring uppleva ett Sydafrika utan apertheid. Mandela blev även som 80-åring president i Sydafrika vilket även det visar på att det aldrig är försent att sträva mot sina livs drömmar.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla