Karriär > motivation

Så blir du lika framgångsrik som Steve Jobs

Lär dig från framgångssagan Steve Jobs. Foto: Reuters.

Behöver du en effektiv strategi över hur du ska nå dina mål? Steve Jobs var under sin levnadstid en stark och kompromisslös företagsledare som inte lät någonting komma i vägen för hans företag – Apple. Vad var egentligen kärnan i hans sätt att tänka och handla?

Av: Lukas Lind
Lästid: 5 minuter
11 Mar 2014
Lär dig från framgångssagan Steve Jobs. Foto: Reuters.

Jobs väg till toppen

Många av er vet nog vem Steve Jobs var. Men för dig som inte helt har koll på det tar jag det lite från början. I slutet av 1970-talet designade, utvecklade och marknadsförde Jobs, tillsammans med bland annat Steve Wozniak och Mike Markkula, en av de första kommersiellt framgångsrika serierna av persondatorer, Apple II. I början av 1980-talet var Jobs bland de första att se den kommersiella potentialen i av Xerox PARC:s musdrivna grafiska användarsnitt. Det ledde snart till Apple Lisa och ett år senare något som kanske ringer bekantare – Macintosh. Efter att ha förlorat en maktkamp med styrelsen 1985 lämnade Jobs Apple och grundade NeXT. Det var ett utvecklingsföretag av datorplattformar som specialiserat sig på högre utbildning och företagsmarknader.

Macbook airs (något tjockare) föregångare Apple Lisa

I slutet av 90-talet blev han VD för Apple vars produkter i dag är enormt framgångsrika och dominerar persondatorbranschen. Men hur lyckades han bygga det digitala imperium som Apple i dag är? Vilka karaktärsdrag utgjorde egentligen Jobs person? Här finns det mängder med inspiration att hämta för dig som vill bygga ett starkt företag och lyckas sparka din idé rätt upp i krysset.

Steve Jobs styrde sin skuta Apple med järnhand. Man kan säga att han struntade i analytiska metoder och de räkneverk som predikade återkoppling med sina anställda för att växa och utveckla ett hälsosamt företag. Han representerade ett toppstyre som många människor har haft åsikter och ja, stark kritik angående. För de anställda som inte presterade nog eller misslyckades var domen stenhård. De kunde varslas eller mötas av hård kritik. Utöver det hade de anställda inte mycket chans att påverka företaget. De var helt enkelt marionettdockor i Steves hand. Hur kom han undan med det? Svaret är att han hade visioner. Tydliga sådana som han fick sin omgivning att förstå och vilja stödja.

Viktigt med detaljer

Steve Jobs var extremt noggrann med detaljerna. Han kunde avvisa idéer som ansågs geniala i gemene mans ögon bara för att de lämnade ett ekande frågetecken efter sig. Steve var inte rädd för att använda hårda ord, och att blidka honom var hos de anställda ett tecken på framgång. Många gånger var det motiverande att ha en ledare som la märke till detaljerna och som verkligen brydde sig om företagets framgång. Ett bra betyg från Jobs var ett definitivt kvitto för många anställda på att de gjort ett bra jobb.

En stark kultur

När utvecklarna bakom Apples tjänst Mobile Me skulle presentera systemet för Jobs för tre år sedan slutade alltihop med att Jobs röt att de hade förstört Apples rykte och att de borde hata sig själva för att ha svikit varandra. Steve var väldigt mån om att pränta in företagets kultur i de anställda. De skulle lämna ett avtryck i IT-världen, de hade ett viktigt uppdrag att uträtta. Den kultur som genomsyrar företaget fick inte tappa i kraft. Om företagets anda blev tillräckligt stark skulle den genomleva olika ledare och bestå genom diverse kriser.

Så lyckas du med ditt företag - 6 grymma tips

Här kommer sex konkreta tips på hur du ska lyckas med ditt företag. Tips som rimmar väl med Steve Jobs karaktär och som kommer gagna dig i allt du företar dig.

1. Tro på dina idéer

Det sägs att Job alltid var övertygad om att han hade rätt – om allt. Han var extremt uthållig och kunde gå steget längre i att pusha sina idéer när andra inte orkade. Visst, han kanske tvivlade ibland, men han lät aldrig den känslan ta överhand, utan var alltid målinriktad och trodde till 100 procent på den idé han hade.

2. Var passionerad

Se till att du är passionerad och brinner för den idé/produkt du har. Och se till att omgärda dig med människor som är lika passionerade som dig. Befinner ni er på olika nivåer kommer det automatiskt att bli slitningar och det kommer att påverka resultatet, var så säker.

3. Delegera ansvaret

Skapa ett team som bollar idéer med varandra. Det kommer ge resultat långt bortom vad du kunnat åstadkomma på egen hand. Låt kreativitet genomsyra hela företaget och våga delegera ansvar och låta de anställda förtjäna ditt förtroende. Det kommer du spara mycket tid på och effektivisera hela ditt företag igenom.

4. Var nyfiken

Ha med ett finger i allting som händer inom företaget. Som en ledare och entreprenör är det viktigt att du förstår alla delar och detaljer av ditt företag för att kunna förbättra och optimera. Du behöver veta hur allting fungerar och varför. Se till att inte tappa kontrollen över ditt företag trots att du delegerar och låter människor sköte olika delar av det.

5. Ta snabba beslut

Som framgångsrik företagare är det viktigt att du förstår ett problem snabbt och även att du kan fatta beslut snabbt som kan råda bot på problemet. Att lösa problem är mer fördelaktigt än att bara veta det rätta svaret. Det kräver din energi, men det kommer vara så värt det efteråt. Ta tag i problemen när de fortfarande är relativt små, och vänta inte tills det att de är så stora att de inte går att hantera.

6. Våga misslyckas

Även Steve Jobs misslyckades, och det kommer du med att göra. Det är bara att kallt räkna med. Det gör alla då och då. Ibland är marknaden, kunderna eller idén bara inte helt rätt. Men det är bara att försöka hitta fotfästet igen och aldrig ge upp. Det handlar om att försöka igen, igen och igen. Det finns inga genvägar.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla