fastighetsbranschen
Karriär > motivation

Så får du anställda att trivas med det lilla extra

Så kan man införa vardagslyx på jobbet

Vi spenderar merparten av vår vardag på arbetet, utöver arbetet ska vi på en dag hinna med det som ska göras hemma och vi ska även hinna sova så att vi orkar med en dag till på jobbet. Detta medför att bara väldigt lite tid finns kvar till vardagslyx, det där lilla extra som gör en glad i vardagen.

Av: Redaktionen
Lästid: 5 minuter
19 Apr 2016

Vardagslyx är bra för att motverka stress och depressioner, det är även bra för att skapa positivt humör och engagemang. Alla mår bra av lite vardagslyx och det behöver inte vara mycket. Att unna sig något gott mitt i veckan eller ta en break från rutinerna är lyx som är välkommet i ens vardag. Kruxet med vardagslyx är att man inte ska stressa fram det, man får inte stressa och handla vin på onsdagen för att man ska kunna lyxa till det mitt i veckan. Vardagslyx ska ske naturligt och det ska kännas lugnt och lyxigt, men det är inte lätt alla gånger.

Många förknippar nog vardagslyx med att man gör det man vanligtvis gör på helgerna mitt i veckan, till exempel, dricker vin, äter finare ostar, äter godis, osv. Några av dessa är mer eller mindre lämpliga att göra under arbetstid, men om man ska hinna med så kan det vara bra att inför vardagslyxen även under arbetstid, det är ju ändå vardag det med..

Vardagslyx till dem anställda, varför?

Som chef är det av intresse att ens anställda mår bra, en del i att dem mår bra är att dem hinner med att njuta av sitt liv och att de får känna sig uppskattade. Det kan alltså vara bra att som arbetsgivare höra runt bland sina arbetare vad de skulle uppskatta och vad de anser är vardagslyx.

Vissa saker kan de anställda själv göra för att införa lite lyx i sin egna vardag då de arbetar, men det finns mängder med saker ledningen på ett företag kan göra för att visa uppskattning och ge sina anställda välförtjänt lyx. Olika företag har olika förutsättningar för vad de kan göra för sina anställda, men alla kan göra någonting och vitsen är inte att man ska lägga ut massvis med pengar för att ens anställda ska ha en lyxig vardag utan poängen är att man genom att göra något för sina anställda visar uppskattning.

Vad arbetsgivaren kan införa för vardagslyx

Automater med mellanmål

Alla mår bra av att äta mellanmål men väldigt få gör det antingen för att de inte kan/orkar gå och köpa ett eller för att de glömmer bort det. Som arbetsgivare kan det vara bra att köpa/hyra en varuautomat där ett varierat utbud på mellanmål finns (varteftersom kan man ta bort de som aldrig går åt, poängen är att maskinen ska användas). Att ha en varuautomat på kontoret innebär en utgift men de anställda lär tycka att det är lyxigt att ha mellanmål så nära till hands och om de äter mellanmål så blir de mer effektiva. Så det negativa vägs upp av det positiva.

Idag finns mängder av olika varuautomater som kan erbjuda massa olika alternativ. Det finns maskiner som tillverkar fräscha smoothies, sen finns de ju dem som innehåller bars, godis, frukt, wasaknäcke, mm.

Ledig halv-/dag

Även om man skulle vilja att alla älska sitt jobb så mycket att de aldrig ville vara lediga så är inte fallet det. Det är få som inte skulle bli glada av en extra ledig dag. Detta är något som kanske inte alla kan ge sina anställda, men det är värt att se över vilka möjligheter som finns. Kanske kan man erbjuda sina anställda att få gå hem några timmar tidigare utan avdrag på lönen, eller så kan man erbjuda en helt ledig dag efter väl utfört arbete. Vilken lyx eller hur?

Har företaget råd att ge alla en extra semesterdag så kanske det är värt att ge dem det då ledig tid ger positiv effekt på effektivitet och produktivitet när man väl arbetar. Är man givmild (man måste fortfarande vara bestämd annars blir man utnyttjad) som chef så får man lojala medarbetare som frivilligt stannar lite extra för att göra klart en viktig grej. Det du förlorar lär du få igen flera gånger om (men utgå från dina förutsättningar och ge bara “presenter” som du har råd med).

Flextid

Flextid kanske kan låta väldigt mycket som punkten innan och de har vissa likheter men detta är ett billigare alternativ. Har företaget möjlighet att de anställda kan komma och gå någon timme tidigare/senare än kontorstid så kan detta göra mycket för att de anställda ska känna att de kan få till vardagslyxen. Flextiden kan även den i sig själv kännas som vardagslyx, att få bestämma själv kan i många fall kännas lyxigt.

Längre raster är också en typ av flextid. Följer man som företag de riktlinjer som finns för raster så är det en bra grund, och de flesta anställda är nöjd med detta. Har man inte möjlighet att ge de anställda flexibla start och sluttider så kanske man har möjlighet att ge dem flexibla raster och/eller valmöjligheten att ta längre rast ibland. Kan de anställda ibland ta en långlunch så innebär det att de har större möjlighet att äta lunch ute med en vän eller liknande. En trevlig lunchdate är alltid lyxigt i vardagen.

Leksaker

Vad leksaker till ett kontor är kan variera, men exempel kan vara pingisbord, hockeyspel eller fotbollsspel. Att kunna köra en match lite spontant gör att man dels får bryta upp från det man håller på med man får även lite kvalitetstid med någon arbetskamrat vilket är lyxigt. Att få leka lite under sin arbetstid är bra för att hålla humöret uppe och ge de anställda känslan av att de är lediga fast de är på jobbet. En leksak som är ständigt närvarande livar upp en arbetsplats och funkar bra för att skapa spontana after-works.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla