Karriär > motivation

Svårt att komma igång? - 10 tips på hur du planerar dagen

Av: Lukas Lind
Lästid: 5 minuter
11 Mar 2014
Så klarar du av allt i tid

1. Gör en lista

Underskatta inte styrkan som finns i att punkta upp ditt dagsverk för att sedan på ett noggrant sätt bocka av eftersom. Att tydliggöra på detta sätt är bra både innan du sätter igång arbetet och gör arbetet konkret för dig under själva tiden som du arbetar. Du kommer automatiskt ha en hel drös med delmål som kommer underlätta för dig i ditt arbete.

2. Sätt i gång!

Den första tröskeln är svårast att komma över. Att radera den där tanken som säger att det här vill jag inte göra just nu, det finns så mycket annat jag vill ägna min dag åt, är det absolut svåraste. Här kan det vara hjälpsamt att inte sätta för höga mål. Tänk inte att du ska plugga åtta timmar under dagen, utan snarare att om en timme börjar jag. Då kommer det inte att kännas som lika omöjligt. Efter en timmes plugg kommer du känna att du lätt kan plugga en timme till utan problem. I bästa fall fortsätter det såhär tills du kanske nått upp nära de åtta pluggtimmar som kanske var optimalt för din dag.

3. Börja med det tyngsta

Se till att göra ditt absolut bästa! En bra idé kan vara att starta med det tyngsta för att sedan gå på de lättare uppgifterna eftersom. Det är en dramaturgi som kommer att kännas behagligare. Om du till exempel håller andas i tjugo sekunder så kommer det antagligen att gå enklare om du räknar ner ifrån tjugo än om du räknar till tjugo. Det är psykologi i dess enklaste form!

4. Aktivitet håller oron i schack

Om du går omkring och oroar dig för ett projekt som ligger framför dig, och som du vet att du förr eller senare måste göra – bara starta! Du kommer att se hur oron försvinner när du väl satt bollen i rullning, du kommer helt enkelt inte ha tid att oroa dig. Om du vaknar upp klockan två på natten i panik över ett mail som du inte skickat – gå upp och skicka mailet då, så kommer du inte att plågas av den ångesten mer. Men sedan finns det såklart sätt som du kan lära dig att hantera den ångesten på också, om den skulle vara skadlig för dig och innebära att du har svårt att hitta stunder i livet då du släpper allt och på riktigt slappnar av. För det behöver vi som människor också, såklart.

5. Ta hand om dig själv

Gör vad som behövs för att du ska vara på topp! Ät bra och sov precis så många timmar som du behöver! Se till att din vätskenivå är bra! Alla fungerar lite olika och behöver olika saker för att vara på rätt ställe mentalt och fysiskt för att prestera bra under arbetsdagen. Men vad det gäller de mest grundläggande behoven fungerar vi människor ungefär likadant.

6. Var organiserad

Kanske har du precis som mig svårt för att vara kreativ och arbetsam om ditt hem/arbetsrum ser ut som skit? Plocka i ordning innan arbetet och du kommer se att det går bättre att koncentrera dig under dagen. Det kan vara bra att ha i bakhuvudet att man plockar bort efter sig, och städar på en gång i stället för att skjuta upp sådant. Då brukar det bara sno en massa tid under stunder då man egentligen skulle behöva göra någonting vettigare.

7. Att multi-taska

Gör hellre en sak ordentligt än fyra olika saker slarvigt! Kanske behöver du stänga av datorn/internet under arbetsstunden eller pluggstunden för att vara effektiv. Det kan dock vara effektivt att multi-taska vid tillfällen då du är allmänt passiv. Till exempel om du står i kö till kaffemaskinen eller i caféet. Då kan det ju vara på sin plats att kolla den där inkorgen på telefonen eller ringa det där samtalet du bara måste ringa. När du kommit fram till kassan eller automaten är det ett perfekt tillfälle att avbryta samtalet för att sedan återvända till ditt intensiva arbete.

8. Stäng av allt annat

Att tillåta sig själv göra misstaget att rikta sin uppmärksamhet från arbetsuppgiften för så bara en sekund, kan vara ett fatalt misstag. Du kan nog vänta en halvtimme innan du behöver titta mailen, trots att du väntar viktig information från din chef etc. Försök att undvika att låta ursäkterna som för dig bort ifrån arbetet vinna. Du är bättre än så! När du väl sätter dig ner för att jobba, se till att ha allt du behöver inom en armslängd. Så att du inte behöver avbryta för att börja leta efter någonting. Det kommer bara att ta massa tid.

9. Var tävlingsinriktad!

Var bättre i dag än du var igår! Fastän du inte är tävlingsmänniska i vanliga fall så kan det vara så att du mår bra och lyckas uträtta mer om de tävlar med dig själv. Försök hinna lite mer än du hann i går. Försök att tänka steget längre! Unna dig någonting när du är stolt över dig själv. Kanske en chokladbit till kaffet!

10. Hitta tillbaka till fokus om du tappar det

Det kan vara bra med små uttänkta mikropauser (skiljer sig från att av misstag låta sin fokus förledas) om du känner att ditt fokus dalar. Ett tips kan vara att gå ut och hämta posten och stå i solskenet i ett par minuter och släppa alla tankar på arbetet. Eller titta EN video på Youtube, men se till att inte fastna i det lömska internet-träsket. Eller gör en kopp te. Eller lyssna intensivt eller till och med dansa till en låt som du älskar. Eller ring ett kort telefonsamtal till någon du tycker om och berätta hur mycket de betyder för dig.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla