Karriär > ledare

Så kombinerar du familjeliv med karriär och får det att fungera

Av: Redaktionen
Lästid: 6 minuter
4 Mar 2016
Lyckas få ihop både karriären och familjeliv såhär

Statistik visar att män får fler kompetensutvecklingsdagar än kvinnor. Detta kan vara en bidragande orsak till lönegapet som ökar mellan könen runt 30-årsåldern som också är snittåldern för barnafödande i Sverige.

Kompetens är en färskvara, håller man sig inte uppdaterad halkar man också efter i löneutvecklingen och konkurrensen på arbetsmarknaden. Undersökningar visar att en av anledningarna till detta är att arbetsgivaren tar för givet att nyblivna mammor vill fokusera på familjen och därför inte avsätter tid och pengar till kompetensutveckling. 28 procent av kvinnorna och 12 procent av männen väljer att gå ner i arbetstid efter föräldraledigheten och därmed blir det svårt att prioritera kompetensutveckling.

Det är därför viktigt att tydliggöra för sin arbetsgivare var man vill komma i karriären. Stor kompetens går förlorad om man räknar bort nyblivna föräldrar. Ansvaret ligger inte bara hos de anställda utan även hos arbetsgivaren, som måste göra chefsrollerna mer attraktiva och möjliggöra att kombinera dem med såmbarnsliv. Ett alternativ är delat ledarskap, där två nyblivna föräldrar kan dela på en chefsroll.

Det ligger i arbetsgivarens intresse att utnyttja den kompetens som finns inom företaget och därför är det en god idé att föra fram diskussionen med sin chef. Var tydlig med vad du har för mål och kom fram till en plan tillsammans som passar ditt nya liv med småbarn.

Du är inte ensam

Först och främst är du troligtvis inte ensam om att ha skaffat barn. Dela på ansvaret och se till att båda får lika stor möjlighet att utvecklas individuellt och utanför sin roll som mamma eller pappa.

En annan del i “du är inte ensam” är att många arbetande människor är föräldrar, fler än du tror har förståelse för skrikande ungar, stressade föräldrar, mm. Skäms inte när det skiter sig ibland, du gör det bästa du kan och som sagt har det troligtvis hänt personen bredvid dig som du rodnande passerar för att du tror att du är ensam om att ha haft med dig skrikiga och trötta ungar till affären.

Organisera/Planera

Att organisera och planera är en ganska viktig detalj när det kommer till att balansera familj, karriär och allt annat man ska hinna med. Det kanske kan kännas tråkigt att behöva planera hela tiden men det underlättar när man har en avsatt tid för saker och ting. Men är du i en relation så kan planering minska onödigt tjafs, då du slipper bråka om vem som ska tvätta när, om det redan är bestämt i förväg vem som tvättar när. Likaså är det med hämtning av barn, jobbtider, handling, träning, telefonanvändande, mm.

Om du organiserar så att du lägger fram barnens kläder kvällen innan, förbereder middagar och frukostar, packar barnens väskor om de ska ha med någon och liknande, så slipper du göra det i panik och du kan njuta av vardagen lite mer.

Som sagt kan det låta lite tråkigt att organisera och planera hela tiden, men det underlättar. Men bara för att du ska planera och organisera din vardag så betyder inte det att allt måste vara planerat. När du har en struktur och förbereder dig inför veckorna så får du större möjlighet att göra något spontant (men glöm inte att kolla med de runtomkring dig först om det påverkar dem). Om inte spontanitet mitt i veckan passar för dig så kanske du kan göra som man gör med barn om de får lördagsgodis. Var strikt och håll dig till planeringen under veckorna men var lite spontan och gör något utöver det vanliga på helgerna (om du jobbar på helgerna får du ta dina spontandagar de dagar du är ledig).

Ta hjälp

Som tidigare har konstaterats så har du troligtvis din partner/barnets andra förälder som hjälper dig. Utöver denne så har du troligtvis vänner omkring dig, du kanske även har din familj i närheten. Ta hjälp av dem om tiden inte räcker till, de hjälper säkert gärna till, allt handlar om att du måste ta steget och be om hjälp. Få människor kommer kunna se att du är i behov av hjälp och erbjuda dig den bara så där. Slit inte ut dig själv utan se dig för vilka som är villiga och som mer än gärna hjälper till och låt dem hjälpa dig och din familj. När ditt liv är lugnare kan du göra samma sak för dem.

Förutom dina vänner och familj så har du vårdomsorg som du kan använda dig av, så länge du är tydlig och har en plan som du följer så tar de mer än gärna hand om dina barn lite extra vid behov. Jag menar inte att förskolefröknar kommer stanna en halvtimme extra varje tisdag för att du behöver det utan det jag menar är att om du uppskattar deras jobb och hämtar och lämnar vid avtalad tid de flesta gångerna så kommer de ha förståelse de enstaka gångerna som det skiter sig och du är sen.

Ta hand om dig själv

Sist men inte minst kommer vi till punkten att du ska ta hand om dig själv. Som det står i punkten ovan ska du inte slita ut dig själv. För att ditt liv ska funka så måste du ta hand om dig själv, ingen mår bra av att du mår dåligt. Din familj mår bättre om du mår bra, lite tid med en glad, engagerad och lugn förälder är mer värt en mycket tid med en trött, stressad och oengagerad förälder. Självklart är det absolut bästa om du kan vara både mycket närvarande och harmonisk. Så ta hand om dig så att du kan vara både närvarande och glad med dina barn.

Att ta hand om sig kan betyda allt från egentid, till heldagar med sina barn (utan jobb), till dejt med partnern och mycket annat. Bara du kan egentligen veta vad du behöver för att må bra. Glöm inte bort att du är en person bortanför din roll som mamma eller pappa och se till att du får växa på alla plan. Din roll som mamma eller pappa kommer troligtvis alltid vara den största rollen i ditt liv men man får inte glömma vem man var innan eller vem man är nu.

När du är förälder så har du alltid ett ansvar för dina barn och du kommer alltid utgå från vad som är bäst för dem. Glöm inte bort att ibland är det som är bäst för dig det som är bäst för dem. Är du olycklig gör något för att ändra på det. Ditt barn märker när du inte är lycklig och mår bättre av att se dig lycklig än att du är olycklig och fortsätter med något för barnets skull. Men glöm inte att du är den vuxna och ditt barn är bara ett barn, så förklara så dem förstår, ta hänsyn och visa dem hur älskade dem är och försök njuta av den underbara gåva som ett barn är mitt i ens kaotiska liv

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla