Sponsrad

Så leder du värdebaserat i tider av oro - 8 tips från belönade unga ledare

Ungt Ledarskap
Av: Ungt Ledarskap
Lästid: 4 minuter
30 Nov 2020

8 tips från belönade unga ledare om hur du leder du värdebaserat

Varje år delar Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap ut stipendiet Kompassrosen till unga ledare som i sitt ledarskap visat prov på värderingarna mod, omtanke och handlingskraft. De unga ledarna är 20-25 och har ett aktivt ledaruppdrag. Under tiden av Corona-pandemins framväxt har vi pratat med tio av våra unga ledare för att se hur deras värdebaserade ledarskap förändrats och utvecklats för att klara utmaningarna som pandemin ställt deras verksamheter och ledarskap inför.

Samtalen har resulterat i åtta tips om hur man leder mer värdebaserat i tider av oro och förändring. Beslutsfattande, medarbetarskap, kreativitet, värderingarnas betydelse och modet att prova nya inriktningar är ämnen som står i fokus.

Samtalen och tipsen handlar om hur man digitalt skapar engagemang och håller ihop teamet, hur man som ledare prövas när man tvingas genomföra snabba förändringar för att verksamheten ska överleva och på vilka sätt det värdebaserade ledarskapet blir ännu viktigare i tider av kris.

En av de stipendiater som har varit med och tagit fram tipsen är Shanga Aziz, han tog emot Kompassrosen 2019 och är grundare och ordförande för organisationen Locker Room Talk som utbildar unga killar om jämställdhet och schyssta attityder i omklädningsrum.

– Pandemin har slagit hårt mot oss på Locker Room Talk. I början av året fick alla idrottsföreningar besked att man inte fick bedriva sin verksamhet, då fick vi stänga ner all vår utbildningsverksamhet, vilket satte oss på prov. Där och då började vi tänka om; hur kan vi göra utbildningen digitalt, utan att förlora kärnan med mötet i omklädningsrummet? Där började en digital process, som nu lett fram till en digital VR utbildning, säger Shanga Aziz, och fortsätter.

– Som ledare har det varit känslomässigt tungt, att försöka inge hopp och förtroende i vårt team, där jag ville att alla skulle känna tillsammans att detta är någonting vi kommer att lösa.

Efter att ha fått en inblick i ett flertal verksamheter genom våra Kompassrosstipendiater är det tydligt att pandemin bidragit till möjligheten att vara mer kreativ och våga tänka nytt. Såväl nya tjänster som produkter och helt nya inriktningar har skapats och utvecklats.

Här är de 8 tipsen om hur du leder värdebaserat i tider av oro och förändring

  1. Lita och lyssna på din inre kompass och dina värderingar – fortsätt att ”walk the talk” och våga leda värdebaserat även när det stormar runt omkring. Du har så mycket av dina värderingar i ryggmärgen, använd dem mer än du gjort tidigare.
  2. Ta ett steg tillbaka och titta på organisationens värderingar – vad är ert syfte, varför jobbar människor hos er och vilka är deras drivkrafter. Låt medarbetarna ta plats och skapa nya möjligheter.
  3. Ta hand om ditt team och lyssna in hur de mår - det kan krävas att du överkommunicerar och behöver ställa samma fråga fem gånger – men det är det värt.
  4. Kliv fram som ledare och led med kontinuitet - Visa en tydlig och transparent riktning och led med trygghet, omtanke och struktur. Behåll ordinarie processer och ansvarsfördelning så långt det är möjligt och kommunicera tydliga målsättningar anpassade efter medarbetarnas förmågor.
  5. Ledarskap handlar om att våga fatta tuffa beslut – bara för att det är enkelt betyder det inte alltid att det är bra, var sann mot dig själv och fatta beslut som känns rätt i magen.
  6. Var modig! Ta nya riktningar i ditt företagande, organisation och ditt ledarskap - Tänk nytt, våga köra, våga satsa, våga testa, våga ställa om och våga prova nytt. Tillåt dig själv att misslyckas.
  7. Håll i och håll ut! Fortsätt köra på utifrån gällande förutsättningar och försök att behålla hoppet och förmedla den inspiration och motivation du själv har. Håll ihop och peppa varandra!
  8. Ikläd dig inte rollen som superhjälte - våga be om hjälp och vara sårbar när det är svårt eller du behöver vägledning. Använd dina egna ledarförebilder och lär av erfarenhet!

– Kompassrosstipendiaterna är goda förebilder som andra kan lära sig mycket av, inte minst kring att skapa tillit och trygghet i teamet, och samtidigt ha mod, omtanke och handlingskraft att förändra och förbättra i tider av osäkerhet. Nu är vi på jakt efter Kompassrosorna till 2021, nominera en ung ledare som du tycker gör skillnad och bidrar till en bättre värld, avslutar Rebecca Sundberg, verksamhetsledare Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap

Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap from Scouterna on Vimeo.

Läs mer om Stiftelsen Ungt Ledarskap här!

Nominera en ung ledare till Kompassrosstipendiet här!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla