Karriär > ledare

Superentreprenören pekar ut 4 egenskaper som utmärker en bra ledare

Av: Agnes Selberg
Lästid: 2 minuter
22 Aug 2018
Vilka egenskaper som definierar en bra ledare. Foto: The Guardian.

James Caan startade sin raketkarriär redan 1985 när han grundade rekryteringsfirman Alexander Mann. Sedan dess har han grundat, köpt och sålt bolag. Du kanske till och med känner igen honom från brittiska programmet Dragon’s Den där James agerat som en av de rika investerarna. Idag fokuserar den pakistansk-födde entreprenören större delen av sin tid på välgörenhet.

James Caan anser inte att ledare är något man föds till utan att ledarskap är något man genom tid och hårt arbeta kan bemästra. Ledare utvärderar konstant sig själva, sin prestation och funderar alltid på hur de kan utvecklas. Bortsett från det nämner han fyra egenskaper som utmärker en bra ledare:

1. Självförtroende

Som ledare får man aldrig glömma att alla i sin organisation ser upp till en för vägledning och inspiration. En ledare behöver därför känna självförtroende och förtroende i sin förmåga att genomföra sitt jobb. Självförtroende skall dock inte förväxlas med arrogans.

2. Magkänsla

Vissa kallar detta intelligens eller tur, men magkänsla är ett bättre ord. Att direkt veta vilken åtgärd man ska ta i en given situation är en grym färdighet att utnyttja. Ofta är detta något som kommer efter flera års erfarenhet, men de som precis inlett sin karriär kan hitta inspiration i människor som lyckats.

3. Handlingskraft

De bästa ledarna presterar oftast på topp under de sämsta förhållandena. Det är enkelt att leda när goda tider råder och allt flyter på, men det är i krissituationer som sanna ledare utmärker sig. I dessa lägen ska man inte fatta ogenomtänkta beslut - men varje beslut som tas måste andas handlingskraft.

4. Empati

Mjuka färdigheter är oftast något som undviks i managementlitteratur. Man kan ha de bästa produkterna eller tjänsterna och spendera en förmögenhet på marknadsföring - men företag byggs av medarbetarnas kvalité och motivation. En bra ledare måste förstå vad som driver och motiverar sina medarbetare. De bästa ledarna är oftast de som förstår människans natur och beteenden.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla