Karriär > motivation

Svårt att gå upp på morgonen? Så botar du morgontröttheten!

Unsplash

Att lämna sängen på morgonen kan vara svårt för den som är morgontrött. Ett uppenbart tips för att komma upp på morgonen är förstås att gå och lägga sig tidigare, men förutom det finns det andra saker som kan hjälpa dig att gå upp ur sängen. Även de riktigt morgontrötta kan bli piggare, få bättre sömnrutiner och slippa försova sig med hjälp av dessa tips!

Av: Mika Mårtensdotter
Lästid: 6 minuter
25 Okt 2019

Hur man kommer upp på morgonen

Det känns lättare att lämna sängens mjuka omfamning om du har något roligt inplanerat under dagen att se fram emot. Se därför till att du varje dag har något att se fram emot som du kan använda som motivation när du ska upp på morgonen. Det behöver inte vara en stor aktivitet, utan kan innebära något litet som gör att din dag känns lite extra meningsfull. Det kan till exempel vara att du planerar in en fika med en kompis, att äta en extra god lunch, se den där bra serien på tv eller köra ett roligt träningspass. Genom att varje dag ha något roligt att se fram emot hittar du lättare motivation till att kliva upp ur sängen. Du gör också uppvaknandet till något mer positivt genom att tänka på det du har att se fram emot under dagen.

Bli piggare utan att snooza

Det är frestande att sluta ögonen igen och falla tillbaka in i sömnen när alarmet ringer på morgonen. Men att snooza gör dig inte piggare, utan kan faktiskt rubba din djupsömn. Om du väcks ur din djupsömn och sedan somnar om igen så kommer du att känna dig ännu tröttare när du väl går upp. Så även om det är härligt att snooza i några minuter på morgonen så är det inte värt det. Ställ istället ditt alarm den tid då du verkligen behöver gå upp, så blir tiden du annars brukar snooza effektiv sömn istället.

Gå upp direkt när klockan ringer

Det kan kännas omöjligt att göra sig av med vanan att ligga kvar i sängen och dra sig. Men om du börjar gå upp direkt när alarmet ringer så tränar du upp din självdisciplin. Ju fler gånger du går upp direkt, ju lättare blir det. Efter ett tag har du vant dig vid att gå upp när klockan ringer, och du slipper oroa dig för att råka stänga av alarmet och därmed försova dig. Du kanske sovit igenom samma alarmsignal flera gånger? Testa att byta alarmsignal.

Ge dig själv en mysig morgon

Försök att göra dina tidiga mornar till något annat än bara ett stressigt moment innan jobbet! Ge dig själv lite extra tid på morgonen, och gör något mysigt innan arbetsdagen börjar. Med en extra halvtimme på morgonen kan du äta din frukost i lugn och ro och kanske hinna läsa en tidning medan du njuter av en kopp kaffe. Unna dig gärna att ha några ljus tända. Genom att göra din morgon stressfri och mysig blir det enklare att gå upp, när du vet att du får vakna till med en lugn stund innan du gör dig redo inför jobbet.

För att få tid till en extra mysig morgon utan att förlora för mycket sömn kan du förbereda dig redan kvällen före. Lägg fram kläderna du ska ha på dig, packa jobbväskan och gör i ordning morgondagens frukost. Det ger dig mer tid över till att ta en lugn stund på morgonen.

Bli piggare med mindre koffein

Många hävdar att de inte alls blir påverkade av koffein. De känner sig inte piggare av att dricka kaffe, och de kan somna trots att de druckit kaffe sent på kvällen. Är du en av dem, som inte påverkas så mycket av koffein? Då är det dags att tänka om.

Det finns flera orsaker till varför koffein inte gör dig pigg längre. Prova under en tid att sluta helt med kaffe under eftermiddagen, drick exempelvis din sista kopp för dagen efter lunch. Testa och känn efter om det gör att du kan somna tidigare på kvällen. Isåfall får du ihop fler sömntimmar och kommer lättare upp när klockan ringer på morgonen. Tänk på att även de flesta teer innehåller koffein. Vill du dricka något varmt efter klockan tre på dagen så kan du välja örtte eller rött te, som är fritt från koffein.

Gå upp tidigare med hjälp av en vän

Om du försöker ställa om ditt dygn och bli mer morgonpigg kan du ta hjälp av någon som är mer morgonpigg än du. Kanske har du en släkting eller en vän som kan ringa dig på mornarna? Be dem ringa dig vid samma tid varje morgon, och försäkra sig om att du är pigg och vaken innan de lägger på. Efter en tid kommer du ha vant dig vid att vakna tidigare på morgonen, eftersom din inre klocka kommer vänja sig vid att vakna tidigt. Det blir då lättare att vakna upp även utan att någon ringer dig.

Appar för den morgontrötte

För några kronor kan du köpa en app till din smartphone som hjälper dig att komma upp på morgonen. Kliv ut ur sängen! och Alarmy är exempel på appar som du kan köpa i app store, och som kommer hjälpa dig att kliva upp ur sängen. De fungerar genom att du tar en bild på kvällen när du ställer ditt alarm. Morgonen efter när alarmet ringer ska du ta en bild på samma motiv som du tog kvällen innan. Apparna tvingar dig till att gå upp ur sängen och kräver att du koncentrerar dig för att lyckas ta en bild som är tillräckligt lik den bild du tidigare tagit. Det blir alltså inte speciellt behagliga uppvaknanden, men du kommer garanterat att vakna!

I app store kan du även ladda ned SleepCycle. Det är en app som känner av när du sover som lättast, och som väcker dig då. När du befinner dig i lättsömn är det enklare och behagligare att vakna, vilket gör det mycket lättare att gå upp. Appen ger dig även koll på hur din sömnkurva ser ut, och ger dig statistik över hur du sover.

Tips på hur man tar sig upp ur sängen

Du kan även lura dig själv att gå upp med hjälp av en vanlig hederlig väckarklocka. När du ställer larmet på kvällen kan du samtidigt gömma klockan någonstans i sovrummet för dig själv. Det kan vara under sängen, i bokhyllan eller kanske i garderoben. Välj gärna olika ställen varje dag, så att du inte vänjer dig med vart klockan finns. Poängen är att du på morgonen måste ta dig upp ur sängen och fokusera på vart du lagt klockan. Du tvingas då vakna till, och får ingen tid till att hinna somna om i sängens mysiga omfamning.

Även om du är riktigt morgontrött så vet du nu hur du ska ta dig upp ur sängen. Och kom ihåg att ju fler gånger du går upp tidigt, desto lättare blir det!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla