Karriär > på plats

Testar att jobba som: Sömmerska

Koncentrationen på topp!

Vi ska sy och vi ska klippa, det är precis så mössen sjunger i Disney filmen Askungen och det var det jag fick pröva på när jag jobbade som sömmerska på Östermalms textilateljé i Stockholm

Av: Redaktionen
Lästid: 3 minuter
5 Okt 2017

Klockan slår 08.00 och jag kliver in på Östermalms textilateljé i Stockholm. Här ska jag idag testa att jobba för att se om sömmerska kan vara ett jobb för mig. Östermalms Textilateljé utför alla typer av sömnad och möbelomklädsel till ditt hem eller kontor.

Det första jag får göra när jag kommer fram är att lära mig trä en symaskin. Jag minns grunderna från syslöjden i grundskolan men en genomgång behövs. När det är gjort går min handledare genom dagens arbete. Vi ska sy kuddfodral till ett vardagsrum. Vi börjar med att ta fram de tyg som ska användas och rita upp mönster på fodralen. Efter noga uppritning och mönsterpassning klipper vi ut de delar vi behöver.

Jag är som mest nervös under denna del av arbetet. Nervös över att klippa fel. Tygerna vi arbetet med är inte det billigast på marknaden. Blir det fel här går det inte att göra så mycket mer än att börja om. Pressen är hög, de tyget kunden har beställt är det tyg vi har.  Det är på marginalen att tyget räcker till de fyra kuddfodralen vi ska göra.

När vi klippt klart och sorterat ut alla dela är det dags för lunch. Under lunchen blir det massvis av skratt och prat.

Väl inne i ateljén igen börjar vi att nåla fast de delar som hör till varandra. Vi sätter oss sedan framför symaskinen som jag så fint trätt. Nålarna ligger på rad och tyget ligger tryggt under pressfoten som nu ska glida lätt över tyget samtidigt som nål och tråd jobbar sig fram och fäste samman tygdelarna. Det är enklare än vad jag tror och allt flyter på bra. Efter att alla delar är fast sydda nålas en dragkedja på. Dragkedjan sys fast precis som de tidigare delarna med hjälp av symaskinen. Det sista momentet är att fylla fodralet med en kudde och efter de är kudden och fodralet redo för försäljning!

Jag måste säga att jag är grymt nöjd över mitt arbete. Det var pilligt och man måste ha ett grymt tålamod. Du får arbeta mycket med kroppen och hjärnan för att inte klippa eller sy fel. Att arbeta som sömmerska är inget arbete som går fort. Det gäller att ha koncentration och uthålligheten på topp. Jag tycker att arbetet i sig var kul. Men jag är en person som gillar att träffa människor och när det händer nya saker hela tiden. Vilket gör att jag tror att detta jobb inte är något för mig. Men gillar ni att vara kreativa, veta vad ni ska göra under dagen och ha rutiner är det ett jobb jag tycker ni ska prova.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla