Sponsrad

Vad gör egentligen en webbdesigner?

Pixabay

Det finns otroligt många jobbtitlar inom IT och det är svårt att hålla reda på vad som egentligen är vad. Är till exempel en webbdesigner samma sak som en webbutvecklare? Här reder vi ut vad en webbdesigner gör och hur arbetsmarknaden ser ut för yrket.

Av: Mr Authority
Lästid: 3 minuter
23 Okt 2019

Det finns otroligt många jobbtitlar inom IT och det är svårt att hålla reda på vad som egentligen är vad. Är till exempel en webbdesigner samma sak som en webbutvecklare? Här reder vi ut vad en webbdesigner gör och hur arbetsmarknaden ser ut för yrket.

En webbdesigner ansvarar för att bygga upp och designa en webbsida. Webbdesignern har kunskapen om hur man gör en webbsida funktionell och enkel att använda, samtidigt som den är visuellt attraktiv för användaren. Att göra den perfekta landningssidan som konverterar besökare till kunder eller lockar besökare att stanna kvar på sidan ingår i en webbdesigners jobb. Strukturen, det vill säga hur sidorna länkar till varandra, samt att välja bilder, symboler, typsnitt, ljud och film för webbplatsen är viktiga arbetsuppgifter. Om du både är tekniskt lagd och har ett sinne för färg och form kan det här vara ett yrke för dig.

Programmering och design


Webbdesigners kodar i bland annat JavaScript, XHTML, CSS och XML, men det är framförallt design som är deras arbetsområde. Att ha koll på programmering och kod är dock ett måste i yrket eftersom all design måste utvecklas efter hur sidan ska programmeras. Skillnaden mellan en webbdesigner och en renodlad webbutvecklare är att utvecklaren bara arbetar med det tekniska som programmering och uppbyggnad av hemsidor. Webbdesigners har ofta kunskaper om olika designprogram som Adobe Photoshop, Illustrator och Fireworks. Många har även kunskaper inom textproduktion för webben och SEO.

Arbetsmöjligheter


Webbdesign är en ganska ny industri som skapades samtidigt som internet blev vanligare. De senaste tio åren har det blivit mer populärt i takt med att digital media har blivit en stor part av människors liv. Många förlitar sig på webben för att shoppa, få information, kommunicera med omvärlden och allt annat som hör till livet. Det gör att efterfrågan för webbdesigners ökar kraftigt och det ser ljust ut på den framtida jobbmarknaden.Många som är webbdesigners frilansar eller har eget företag och arbetar på projektbasis eller mot flera olika klienter. Att driva företag passar inte alla, men det går även att få en vanlig anställning. Reklambyråer eller webbföretag som till exempel Viseo anställer ibland webbdesigners och det går även att jobba på större bolag där webbdesignern sköter om bolagets webbplats. 


Att utbilda sig till webbdesigner


Om du är ung och vill utbilda dig till webbdesigner kan du läsa gymnasieprogrammet Teknikprogrammet med inriktning Informations- och medieteknik. Det finns sedan vidareutbildningar inom webbdesign på högskola, yrkeshögskola och universitet. Programmen sträcker sig vanligtvis mellan två till tre år. De flesta arbetsgivare vill gärna se att man har en högre utbildning, även om det finns många självlärda webbdesigners. Eftersom IT alltid förnyas måste man hålla sig uppdaterad med den nya teknologin och därför är ofta självstudier nödvändiga i yrket.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla