fastighetsbranschen
Karriär > motivation

Vad självförtroende och självkänsla är - 3 tips hur man kan förbättra båda

Skillnaderna mellan självförtroende och självkänsla
Av: Redaktionen
Lästid: 4 minuter
15 Apr 2016

Som chef, företagare eller liknande så kan ens självförtroende/självkänsla ibland vara avgörande i vissa situationer. Det är alltså av vikt att veta skillnaden och hur man ska hantera och möta de två för att kunna vara en bra ledare eller liknande.

Vad är självkänsla?

Självkänsla är den uppfattning man har om sig själv, att man ser sitt egna värde och man vet vad man klarar av. Självkänsla är något som man utvecklar över tid och om man har en svag självkänsla så kan det innebära att man under- och/eller överskattar sin egen kapacitet eller person.

Vår självkänsla får sin grund i vår barndom, det tar väldigt lång tid att bygga upp en bra självkänsla. Självkänslan kan snabbt bli dålig om man utsetts för svek eller liknande, ens självkänsla kan även långsamt brytas ner av någon man har en nära relation med.

Vad är självförtroende?

Självförtroende handlar om vad vi klarar av för dagen eller vad man tror sig vara kapabel att prestera i olika sammanhang. Självförtroende är något som är bra att ha i sociala sammanhang och det är även i dessa sammanhang det är lättast att få bekräftelse och på så sätt öka ens självförtroende.

Ens självförtroende kan variera dag från dag och är lättpåverkat, detta gör att du med enkla medel kan förbättra ditt självförtroende.

Bra självkänsla men dåligt självförtroende/Bra självförtroende men dålig självkänsla

Eftersom de två skiljer sig åt så kan man ha bra av den ena medan den andra är dålig. Du kan vara en person som värderar dig själv högt och vet att du som person inte är ett misslyckande bara för att du misslyckats med något men på samma gång tycker du det är jobbigt att prata framför människor då du är rädd för att göra bort dig (inte prestera). På samma sätt kan du vara en person som inte har några som helst problem att framföra dig i sociala sammanhang men du ser alla dina misslyckanden som att du är misslyckad.

De flesta som jobbar i en chefsposition har fått lov att lära sig att prata inför grupp om de inte var bekväma med det från början. Detta betyder att de flesta chefer har bra självförtroende men det betyder inte att de har en bra självkänsla. Oavsett vem du är, kanske behöver du både tips för att få bättre självkänsla och bättre självförtroende eller så behöver du bara hjälp med det ena. Här nedan finns några tips på vad du kan göra:

Tips på att förbättra sin självkänsla

  1. Jämför inte dig själv med andra - detta är lättare sagt en gjort, men för att bli trygg i sig själv och för att förstå att man duger som man är så kan man inte gå runt att jämföra sig med andra. Dels har vi alla olika förutsättningar sen har vi även olika intressen, viljor och önskningar.
  2. Gör dina val för din skull - har man familj så kanske man kan tycka att detta är svårt, men det hela handlar om att du måste vara lycklig för att de omkring dig ska kunna vara lyckliga. Hjälp dig själv före du hjälper andra. I detta skulle man kunna säga att förmågan att säga nej ingår. Du måste kunna säga nej om du ska kunna göra det som du vill. Vill du inte gå ut, säg nej.
  3. Särskilj på ett misslyckande och att vara misslyckad - Som nämnts innan så är det skillnad på dessa två. Har du bra självkänsla så inser du att du inte är misslyckad utan att det du gjorde misslyckades. Om du varje gång du inte lyckas med något förklarar för dig själv inombords att det inte är du som är misslyckad utan att detta bara var en temporär motgång så kommer du tillslut göra detta automatiskt och din självkänsla blir bättre.

Tips på att förbättra sitt självförtroende

  1. Tänk på din hållning - ett tips kan vara att sträcka på sig då detta ger en känsla av att man är stolt och klarar mer. Du kan även stå bredbent och med händerna i sidan innan ett tillfälle då du behöver lite extra självförtroende. Denna position gör att man känner sig “mäktig” och stark.
  2. Träna eller rör på dig - Detta är något som alla tjatar om, men det hjälper inte bara för att du känner dig starkare och bekvämare i din kropp utan även för de ämnena i kroppen som frisläpps. Tränar du emellanåt och tar ut dig helt så laddar du kroppen med ämnen som gör en lycklig och som ger en självförtroende.
  3. Var tacksam för det du har - Man ska med jämna mellanrum påminna sig själv om de bra sakerna man har i sitt liv för då kan man inse hur vissa saker egentligen är bagateller om man jämför med allt annat som händer runt om i världen. Om man gör detta med jämna mellanrum så inser man att ens dåliga och även bra prestationer inte har så stor betydelse i det stora hela. Nedvärdera aldrig dina bra prestationer och förstora aldrig dina dåliga.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla