fastighetsbranschen
Karriär > ledare

Vad unga ledare och chefer behöver tänka på

Av: Agnes Selberg
Lästid: 2 minuter
30 Sep 2013
Vad man som ung chef och ledare behöver tänka på

Unga nyanställda ses inte som ledare på arbetsplatsen. Unga blir i allmänhet inplacerade lågt i hierarkin på arbetsplatsen. Att äldre hamnar högre i hierarkin har inte enbart att göra med att de ofta anses ha mer erfarenhet.

Det första som du måste göra om du vill bli ledare är att visa framfötterna på arbetsplatsen. Du måste få dina kollegor att se dig som något mer än en ung osäker nyutexaminerad person. Visa din fulla kapacitet direkt, håll inte tillbaka för att du är osäker. Visa att du kan leda, tänk dock på att ha en ödmjuk framtoning så du inte trampar någon på tårna.

Ryan Kohnen har skrivit boken Young Professional’s Guide to Success. Kohnen menar att unga uppfattas på ett visst sätt av äldre. Många äldre har fördomar om att unga som växt upp med internet, tv spel och så vidare är obildade och oansvariga.

Kohnen poängterar att det är den ungas ansvar som ny på en arbetsplats att lära känna arbetsplatsen och övriga anställda. Genom att lära känna sin arbetsplats och förstå hur allt fungerar så får man bättre utsikter att avancera på arbetsplatsen. För att lyckas på en arbetsplats är det viktigt att känna av atmosfären, det funkar inte att komma in och skrika”Här är jag, titta på mig!“.

Balansen mellan att vara ödmjuk och att visa vad man kan och ta plats är svår menar Kohnen. Ofta är unga antingen för ödmjuka eller för på i sin arbetsroll. En annan anledning till att unga är rädda för att inta ledarpositioner på arbetsplatsen är att unga helt enkelt inte står på det klara med vad det innebär att vara en ledare. Kohnen menar att unga bör tänka om här, när man blir ledare av någon form på en arbetsplats så tar man inte bara över någons ledarroll man skapar sin egen. På många plan har unga bättre förutsättningar för att lyckas i ledarpositioner menar Kohnen.

Unga människor är i allmänhet goda kommunikatörer och vana vida dagens kommunikationsmedel. Att sakna erfarenhet kan också vara ett plus då man ser på saker med nya ögon och är öppen för alternativa lösningar. Kohnen menar att alla unga har vad som krävs för att bli en bra ledare, det gäller bara att ta fram kunskaperna.

Vill du veta mer? Köp Ryan Kohnens bok Young Professional’s Guide to Successamazon eller adlibris.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla