Karriär > mode och stil

Så klär du dig första dagen på nya jobbet

Har du problem med att veta vad du ska ha på dig, när du börjar på ditt nya jobb? Vi har de lugnande orden som alla behöver ibland.

Av: Redaktionen
Lästid: 4 minuter
13 Feb 2017
Hur man kan klä sig vid nytt jobb

När man ska börja ett nytt jobb så är det många tankar som far genom ens huvud, hur ska man bete sig hur kommer man klar de nya arbetsuppgifterna, kommer man bli en i gänget och vad ska man ha på sig för att passa in. Kanske är fler kvinnor som tänker den sista tanken, vad vet jag. Men det är den sista tanken som detta inlägg kommer handla om.

Kläder är något som vi bär varje dag, dels för att skydda vår kropp mot väder och vind men även för att passa in och visa hänsyn till människor omkring oss. Även om nakenhet är naturligt så är det inte naturligt i dagens samhälle att gå runt naken på stan och vi växer upp i ett samhälle där man själv ska få bestämma när man vill se någon naken eller inte. Vi bär alltså kläder av hänsyn till andra då de inte ska behöva se en naken om de inte vill.

Alla bär vi kläder av praktiska skäl för att skydda oss och visa hänsyn, men det finns även dem som använder kläder för att uttrycka sina åsikter, sin personlighet och sin stil. Genom det vi har på oss så sänder vi ut olika signaler, det är på grund av detta som frågan om vad man ska ha på sig när man börjar ett nytt jobb dyker upp.

Vad ska jag ha på mig?

Olika situationer kräver olika sorters kläder, jobbar man på ett bygge krävs det av säkerhetskäl att man har på sig tåliga kläder, speciella skor och kanske i vissa fall hjälm. Jobbar man som läkare, skolkök, m.fl. så finns det speciella kläder man ska ha på sig för att följa de regler som finns kring hygien. Om man börjar på ett nytt jobb där en förutbestämd klädsel råder så behöver man inte lägga så mycket energi på vad man ska ha på sig. Dilemmat uppstår främst om man jobbar på kontor där det är helt upp till än själv vad man ska ha på sig och vad man ska uttrycka med sina kläder.

Vad förväntar sig folk att jag ska ha på mig?

Det viktigaste av allt är nog att man har hela och rena kläder, det är bara du som funderar på vad du ska ha på dig, det är ingen annan som gör. Din arbetskamrat har inga förväntningar på vad du ska ha på dig, den kanske uppmärksammar när du har en fin tröja, men den lägger inte så mycket energi på om du inte har det.

Vad ska man tänka på när man börjar ett nytt jobb?

Om man funderar på vad man ska ha på sig för kläder på sitt nya jobb för att passa in så är det bästa att börja enkelt med jeans och en snygg överdel, för att under de första dagarna på det nya jobbet scanna av hur de på kontoret klär sig. Sedan är det upp till dig om du vill ta efter eller köra på din egna stil. Ett råd kan vara att anpassa sig lite men inte frångå sin egna stil för mycket. Det viktigaste är att man själv känner sig bekväm och gör ett bra arbete, sen spelar det inte så stor roll om du har en bomulls t-shirt eller kavaj på dig.

Att tänka på när man väljer kläder

Som nämnts tidigare så säger ens kläder ganska mycket om en som person oavsett om bilden stämmer eller inte. Vill du tas för att vara seriös och målinriktad så kanske en kavaj är det bästa klädvalet. Vill du vara fin men inte för uppklädd så funkar jeans och en topp med någon enkel detalj. Fortsättningsvis så är det upp till en själv att avgöra vad som är lämplig klädsel och vilka signaler man vill sända ut. Inga kläder är fel, det handlar bara om att bära dem i rätt sammanhang.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla