Nöje > livsstil

10 saker att göra utan skärmen

10 saker att göra utan skärmen
Av: Jonnah Stark
Lästid: 3 minuter
11 Nov 2022

I dagens läge är det lätt att gå vilse i en oändlig rullning av sociala medier eller att sugas in i ett program i timmar. Vi har alla varit där. Men tänk om vi berättade att det finns andra saker du kan göra med din tid som är produktiva, som gör dig lycklig och som inte lämnar dig med en Netflix-tankekänsla? Här är 10 saker du kan göra i stället för att sitta framför en skärm.

1. Läs en bok

Oavsett om det är för skolan eller för nöjes skull är läsning ett utmärkt sätt att lära sig nya saker och fly in i en annan värld för en liten stund. Om du är osäker på var du ska börja kan du försöka kolla in några boklistor på nätet eller be en vän om rekommendationer.

2. Gå ut

Tillbringa lite tid i naturen, ta en promenad eller löpning, cykla eller spela din favoritsport. Att få frisk luft och motion är inte bara bra för din fysiska hälsa utan även för ditt mentala välbefinnande.

3. Ring en vän eller familjemedlem

Med allas upptagna scheman kan det vara svårt att hitta tid för att prata med de människor du älskar. Varför inte ringa dem i stället för att scrolla genom ditt flöde? Att höra någons röst är alltid mer personligt (och trevligt) än att läsa ett sms.

4. Gör lite tvätt/husarbete/ärenden

Vi vet, vi vet … dessa saker är långt ifrån roliga. Men genom att få dem ur vägen frigörs lite tid senare så att du kan slappna av och roa dig utan skuldkänslor!

5. Planera något roligt

Oavsett om det handlar om att göra upp planer med vänner för helgen eller planera din drömsemester är det både spännande och produktivt att ta sig tid att tänka på vad du vill göra härnäst.

6. Laga/bak något

Att prova nya recept är ett bra sätt att tillbringa lite kvalitetstid i köket samtidigt som du blir kreativ (och kanske imponerar på dina rumskamrater). Känner du dig inte alltför äventyrlig? Bakning är alltid ett klassiskt (och gott) alternativ.

7. Organisera något

Det här kanske låter tråkigt, men tro oss, det finns inget som är så tillfredsställande som ett organiserat utrymme. När allt väl är på sin plats kommer du dessutom att hitta saker lättare och få mer fritid i det långa loppet!

8. Lär dig något nytt

Det finns oändliga möjligheter när det gäller att lära sig nya saker - du kan börja med en ny hobby, lära dig spela ett instrument eller plugga inför det där provet som du snart ska göra. Himlen är gränsen!

9. Gör volontärarbete

Att ge tillbaka är något av det mest givande du kan göra med din tid. Det finns otaliga organisationer som gärna vill ha din hjälp, oavsett om det handlar om att arbeta på ett djurhem eller hjälpa till på ett lokalt soppkök.

10. Kom före med skolarbete/arbetsprojekt

Vi vet att det här inte heller är särskilt spännande, men om du får ett försprång kommer det att bli mycket lättare (och mindre stressigt) längre fram. Lita på oss, ditt framtida jag kommer att tacka dig!

Det finns så många saker du kan göra med din tid i stället för att titta på tv - listan ovan skrapar bara på ytan! Så nästa gång du känner dig frestad att tanklöst scrolla genom sociala medier eller titta på ännu ett avsnitt av din favoritserie, kom ihåg att det finns andra alternativ där ute som kan vara lika roliga (om inte mer).

Din tid är värdefull - se till att du använder den klokt!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla