Nöje > livsstil

4 farliga badplatser du vill undvika!

Unsplash

Varmare i Sverige än i Spanien, kan detta stämma? Vi går igenom fyra badplatser där du inte ska doppa ett finger! Men även hur du kan hitta de vänligaste badplatserna i Sverige.

Av: Felicia
Lästid: 2 minuter
19 Maj 2018

Häromdagen var det varmare i Halmstad än i Spanien. Värmeböljan som i princip hela Sverige upplever och NJUTER av är nästan för bra för att vara sann! Sverige har helt enkelt aldrig varit så här hett (så här länge i alla fall).

Det får ju oss inte bara att rocka kort-kort utan ger också upphov till ett och annat dopp i vattnet. Enligt havs- och vattenmyndigheten är 9 av 10 svenska badplatser godkända för ett dopp och på Badplatsen kan du kolla var ditt närmsta ställe finns!
Under tiden ger vi dig fyra platser du inte vill doppa en nagel i!

1. Shired Island, Dixie County

Kan en sjö vinna i att vara sämst har Shired Island gjort det i USA. Vattnet har misslyckats i 90% av alla tester och vill du undvika magproblem, utslag och hepatit får du bada någon annanstans.

2. Rio Tinto, Spanien

Rio Tinto är en sjö i ett gruvområde i Spanien som förgiftats av alla de metaller som brytits ner. Detta ger sjön ett unikt utseende med en färgpalett som helt enkelt inte bör doppas ett finger i. Om du har vägarna förbi Fotografiska i Stockholm får du inte missa föreställning Manmade Land av Hans Strand som skildrar naturutplåningen på platsen.

hans_strand_rio_tinto

Foto: Hans Strand

3. Lake Kivu, Rwanda/Demokratiska Republiken Kongo

Med sitt 458 meter djup är Lake Kivu världens djupaste sjö. Likaså är den en av de farligaste platserna att befinna sig på om ett vulkanutbrott eller jordskalv sker! På botten koncentreras stora mängder metan och koldioxid som kan utplåna allt liv runt sjön. Forskare utnyttjar detta genom att utvinna metan till bränsle.

4. Karatjaj-sjön, Ryssland

Världens mest förorenade plats! Under sovjet-tiden dumpades enorma mängder radioaktivt avfall i sjön i södra delen av Uralbergen och kommer antagligen aldrig bli tillräckligt neutral för att bada i igen.

Källor:

Illustrerad Vetenskap - “Ingenjörer skall desarmera farlig sjö”

As We Travel -” 5 Dangerous Swimming Spots From Around The World”

Allt om vetenskap - “Världens mest förorenade vattendrag”

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla