Nöje > politik och forskning

4 livsstilsförändringar som minskar ditt CO2-utsläpp (ja, flygning är en av dem)

Unsplash
Av: Redaktionen
Lästid: 2 minuter
5 Feb 2019

Ingen har missat instagramkontot aningslösa influencer som ifrågasätter hur influencers ser på det koldioxidutsläppet som sker till följd av deras ofta sponsrade resor och semestrar.

“Jag pantar”, “jag kör elbil” eller “det är de stora företagen som måste förändras” är några av de motkommentarer som instagramkontot ofta möts av, om de har turen att få svar överhuvudtaget. Men vad är det som hjälper egentligen?

Såtillvida du inte lever en otroligt strikt livsstil på andra håll så är det först och främst på fyra punkter du faktiskt kan göra förändring, detta enligt artikeln “The climate mitigation gap: education and government recommendations miss the most effective individual actions” av Seth Wynes som doktorerar vid UBC och Kimberly A. Nicholas, universitetslektor i Sustainability Science vid Lunds Universitet. Artikeln har sammanfattat de faktorer där en vuxen individ faktiskt kan göra skillnad, och det är inte genom att byta ut lampor till lågenergi eller skippa plastpåsen på ICA (även fast det så klart också är bra…)

1. Flygandet

Kapar du dina resevanor med ett flyg per år sparar du världen så mycket som 700-2800 kg CO2. En flygresa mellan New York och London släpper ut 1.6 ton (!) CO2, du hade behövt äta kött i två år för att komma upp i den utsläppssiffran. Enligt artikeln, som syftar till att hitta de mest effektiva sätten för en vuxen individ att minska sitt klimatutsläpp, är färre flygresor den förändring som har allra störst påverkan.

2. Lev utan bil

Detta är så klart en svår punkt för de som bor ute i glesbygden. Lever du utan bil i ett år förhindrar du mellan 1000-5300 kg CO2 att nå atmosfären. Bara 2400 kg CO2 motsvarar 3 års konsumtion av kött.

3. Plantbaserad kost

En vegansk kost minimerar koldioxidutsläppet från 300-1600 kg CO2 om året.

4. Ett barn färre

Bara ett barn som föds upp i t.ex. Sverige där vi har höga utsläpp/person resulterar i ytterligare 58.6 ton CO2 på ett år.

I en video av Lunds Universitet förklarar universitetslektorn Kimberly Nicholas.

Källa: The climate mitigation gap: education and government recommendations miss the most effective individual actions

Seth Wynes och Kimberly A Nicholas 2017 Environ. Res. Lett. 12 074024

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla