Sponsrad

4 tips på hur du lär dig hantera din ångest

.
Av: Onlinesamtal.se
Lästid: 2 minuter
20 Feb 2019

Känner du ofta av ångest men vet inte hur du ska hantera den? Ibland behöver man hjälp att reda ut varför man får ångest. Här är några tips att börja med.

Självkänsla och självförtroende är två olika saker

Självförtroende innebär att du tror att du klarar av det du gör. Självkänsla är det värde du själv tycker att du har, oberoende av vad du gör. För att ha en god självkänsla är det viktigt att du utgår från dig själv. Du behöver se realistiskt på dig själv och vara medveten om både dina resurser och styrkor och dina begränsningar och svagheter.

Se realistiskt på dig själv

Det är lätt att ta negativ kritik hårt och bortse från positiva och uppmuntrande kommentarer. Försök att bli uppmärksam på din egen inre dialog. Var inte för krävande och sträng mot dig själv utan ta in positiva kommentarer, ge dig själv uppskattning och var som en god vän till dig själv. Det stärker självkänslan.

Ångest är en naturlig del av livet

Ångest säger något om våra grundvärderingar och om hur vi lever våra liv. Existentiell ångest, stress och skuld kan vara ett resultat av att vi inte följer våra egna livsvärden.

Andas

Bara att fokusera på sin egen andning har visat ge otroliga resultat hos personer med ångest, panikångest och nedstämdhet. Appar som t.ex. Headspace är en bra början för att få rutin på sin andning. När ångest börjar bubbla upp och ta över dina lungor ska du istället testa att försöka ta ett djupt andetag, hålla det i sex sekunder, andas ut, håll det i sex sekunder och fortsätt. Mindfulness kanske känns konstigt om du aldrig testat det innan, men det ger otroliga resultat.

Prata med någon

Det kan vara svårt att våga ta steget och prata med någon om dina problem. De kan till och med vara svårare att berätta för någon i din närvaro att du mår dåligt. Onlinesamtal är en tjänst där du kan ta det där första steget som behövs för att börja hantera t.ex. ångest, relationsproblem, sorg, övergrepp eller självmordstankar. Du ringer helt anonymt och får prata med en terapeut utbildad inom KBT.

Maskrosbarn

Är du mellan 13-19 år gammal och behöver prata med någon, vare sig det är stort eller smått, kan du vända dig till Maskrosbarnen där du helt utan kostnad kan prata om t.ex. ångest, missbruk eller om problem i din familj. Du kan även chatta helt anonymt på deras hemsida.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla