Nöje > livsstil

6 anledningar att äta quorn!

Quorn

Oavsett om du är köttätare, lakto-ovo-vegetarian eller vegan så är det alltid en bra idé att variera din kost. Quorn är ett proteinrikt alternativ som enkelt ersätter animaliska produkter. Och gott är det!

Av: Redaktionen
Lästid: 4 minuter
17 Mar 2018

Först och främst…

…vad är Quorn?

Quorn är ett växtbaserat protein, närmare bestämt ett svampprotein. Just detta protein har en otrolig förmåga att efterlikna köttets smak och konsistens.

Att äta vegetariskt kan ses och oftast kännas som ett stort steg för många. Men med quorn kan du enkelt ersätta animaliska produkter - utan att gå miste om något!

Nyheter från Quorn

Inför våren lanserar Quorn två vego-nyheter som vi fått sätta tänderna i.

Quorn Southern Fried Bites är en underbart krispig nyhet som passar perfekt på plockbordet eller som snacks med ett par heta goda såser. Eller som en del i en hel måltid som fyllning i tortillas, pita eller baguette. Den liknar panerad kycklingvinge och är klar på 18 minuter i ugnen.

Quorn Schnitzel med Mozzarella & Pesto.
Mozzarellan gör den krämig, peston sätter smak och tillsammans med den frasiga paneringen är den en riktig fullträff. Servera till ugnsrostade rotsaker, potatissallad eller varför inte slicad i en sallad eller som plockbitar?

Inspiration från Quorn

Enkel och smakrik lasagne

Lasagne är den perfekta måltiden och är lika god att värma upp dagen efter. Detta receptet är lakto-ovo-vegetariskt, men du kan enkelt göra egen ost/bechamelsås på t.ex. havremjölk och använda vegansk ost!

Ingredienser till 6 portioner:

 • 300g Quorn Färs
 • 300 g färdigkryddad pastasås, basilika/vitlök
 • 8-10 dl ostsås
 • 16 lasagneplattor
 • Salt
 • Peppar

Topping

 • 2-3 dl riven ost

Tillagning

 1. Sätt ugnen på 175 grader.
 2. Färssås: Blanda färs och tomatsås i en bunke och rör om ordentligt.
 3. Smörj en ugnssäker form med olja. Börja med ostsås och varva sedan lasagneplattor och färssås. Avsluta med ostsås och toppa med riven ost.
 4. Gratinera i ugnen 20-25 minuter tills lasagnen är mjuk och har fått fin gyllenbrun färg.

Flera smakrika recept kan du hitta på Quorns hemsida!

Kan man bli vegetarian på en dag?

Forskning visar på att de som börjar utesluta kött av etiska skäl, snarare än av hälsoskäl, håller också fast vid sitt beslut längre. Jessica Frej är en känd profil inom matlagningsvärlden och gör bland annat regelbundna besök i köket hos TV4. Jessica äter själv det mesta, men är noga med att inte äta kött i alltför stor utsträckning - dessutom tycker hon själv att vego är det enklaste alternativet.

Jessicas tre nybörjartips

 • Byt köttfärs mot Quorn Färs när du gör tacos. Går snabbare att laga!
 • Tänk inte att smaken ska ersätta någon annan smak. Tänk att det är sin egen grej och jobba utifrån det.
 • Quorn passar jättebra i alla ”vanliga” vardagsrätter som annars har kött, det enklaste är att bara byta ut i de rätter du vanligtvis lagar. Quorn passar extra bra i krämiga såser och kryddiga rätter eftersom produkterna i sig är neutrala i smaken och tar upp kryddor bra.

Varför behöver du äta mindre kött?

Det finns många olika anledningar till varför just du väljer att minska ditt köttintag i vardagen. Det kan vara av t.ex. hälsoskäl, för naturens skull eller djuren. Eller alla tre!

Men djuren då!?

 • Köttindustrin kritiseras ständigt. Uppfödningen av boskap och slakten är svår att få insyn i, men det finns idag flera välgjorda dokumentärer som visar på de brister som existerar.
 • Djurhållningssektorn utgör 15% av världens totala klimatutsläpp.

För hälsans skull

 • Forskning visar på att en överdriven konsumtion av rött och bearbetat kött kan bidra till kroniska hälsoförhållanden, t.ex. fetma, hjärtsjukdomar, typ 2-diabetes och vissa cancerformar.
 • Det slösaktiga användandet av antibiotika inom köttproduktion kan komma att leda till en ny form av antibiotikaresistens. Detta innebär att det kommer att bli svårare att bota sjukdomar.

För naturen

 • Quorns koldioxidavtrycket* är hela 90% lägre än nötfärs!
 • Det krävs 10 ggr mindre vatten vid tillverkning av quorn än av nötfärs.
 • Det krävs mindre än 2 kg vete att tillverka 1 kg quorn. (Jämför detta med 12-24 kg foder för 1 kg nötkött!)

Det finns idag upp till 14 varianter av quorn. På så vis kan du äta allt från pasta bolognese, burgare, schnitzel till pyttipanna!

*Koldioxidavtryck är en beräkning av en produkt, händelse eller organisations totala utsläpp av växthusgaser.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla