SHEIN
Nöje > livsstil

Avkoppling for dummies

Unsplash
Av: Redaktionen
Lästid: 3 minuter
20 Sep 2021

Kanske har du hört dig själv säga att det vore bra med fler än 24 timmar på dygnet. Och vet du vad, den drivkraft du har är förmodligen det som tagit dig dit du är och något du ska vara rädd om. Men om du vill behålla drivkraften och fortsätta göra alla roliga saker, måste du mata den med avkoppling.

Utmattningssyndrom

Våra hjärnor är nämligen inte gjorda för att vara produktiva dygnets alla timmar. Inte ens dygnets alla vakna timmar. Vi behöver återhämtning för att klara av vardagen. Allt fler svenskar blir sjukskrivna för utmattningssyndrom.

Störst är risken för kvinnor, som har hela 41 procent högre risk att drabbas än män, enligt en rapport från Försäkringskassan. Rapporten visar också på att åldersgruppen 30-39 år löper ökad risk, samt de som har yngre barn och på så vis dubbelarbetar.

Att plötsligt inte kunna tänka en tanke fullt ut, att inte kunna se ett vanligt TV-program eller ens hänga med i den enklaste konversation brukar bli en rejäl käftsmäll. Det är inte roligt att gå från högpresterande till att bara försöka klara vardagen. Och de där varningsklockorna du tror ska ringa, förmodligen är du för upptagen för att ens höra dem.

Vägen tillbaka från en utmattning är ofta lång och mödosam. Forskning har visat att vi faktiskt får fysiska skador på hjärnan när vi stressat för mycket under för lång tid och sannolikheten är stor att du aldrig kommer att hantera stress lika bra efter en rejäl utmattning.

Så ta tag i ditt liv medan tid finns, lär dig koppla av!

Återhämtning

Återhämtning handlar inte primärt om att ligga i soffan och kolla på Youtube eller att sträckse TV-serier. Visst kan det också fylla sin funktion ibland, men återhämtning är så mycket mer. Det handlar om att fylla på med ny energi. Att frikoppla hjärnan och sinnet från sina vanliga uppgifter.

Avkoppling kan vara en promenad eller ett stenhårt träningspass. Det kan vara golfrundan eller trädgårdsarbetet. Avkoppling kan också vara en kravlös middag med goda vänner där du skrattar så mycket att du vaknar med träningsvärk i magen dagen efter. Hitta en aktivitet där tiden försvinner och där du inte har ämnat en tanke åt det som din hjärna normalt tänker på. En aktivitet där problem och ångest inte har en plats. Då har du hittat din metod för aktiv avkoppling.

Gå inte på alla idéer om att lyckade människor alltid kliver upp före fem på morgonen, klarar sig på fyra timmars sömn och jobbar all vaken tid. Vi behöver runt åtta timmars sömn, vi behöver näring i form av hälsosam mat och våra hjärnor behöver faktiskt tid utan konstant stimulans. Det är det som gör oss kreativa och problemlösande. Det är i avkopplingen du hittar motivationen och orken att fortsätta leva det liv du vill leva.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla