Nöje > mat och dryck

Chokladen försvinner..

Vilken är din favoritchoklad?

Är ni det personer som bara måste ha choklad eller kakao i era liv? Isåfall är det dags att börja tänka om.. För inom 30 år kan kakao och choklad vara ett minne blott...

Av Redaktionen, 8 Jan, 2018

Varm choklad, kladdkaka, chokladboll eller kanske den traditionella chokladkakan. Det finns mycket idag som vi bara älskar med smaken. Choklad är en av de vanligast smakerna tillsammans med vanilj och finns inom det flesta sötsaker men även inom träning och matvärlden.

Att värmen stiger i världen är ingen nyhet. Klimatförändringarna har i många länder drabbat befolkningen hårt. Även djur och växtriket drabbas.. Mat och rent vatten blir svårare att få tag på. Platser som innan varit ett hem för många blir nu svårare att leva på. Detta är något vi länge vetat om och kämpar med att försöka förändra hela tiden. För att få våran jord att må bra igen.

Dock kom nyligen ett ”nytt” besked om utrotningen av kakaoträden. Man har räknat att om ca 30 år kommer jordens kakaoträd ha försvunnit. Choklad eller kakaon som är det ursprungliga namnet har inte bara för sin goda smak varit en stor favorit hos oss utan även kakaons fördelar.

Inte bara god

Rika på antioxidanter
Minskar kroppens stresshormoner
Minskar socker och salt sug
Sänker kroppens blodtryck
Minskar risken för hjärninfarkt och stroke.

Finns det något vi kan göra för att förhindra uttorkningen av kakao träden?

Just nu pratas det om att försöka flytta kakaoträden till högre höjder. Dock finns det begränsat utrymme vilket kommer leda till mindre odling och mindre kakao. Utöver denna tanke jobbar forskare på att ta fram genetiskt modifierade varianter av kakaoträden som kan överleva de nya klimatet. De vi kan göra är att hoppas forskarna hittar en bra lösning och blir bättre på att ta han om våran jord. Både för kakao trädens skull och våran egna skull!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!