SHEIN
Sponsrad

Dags för jägarexamen - tänk på det här

Vapenväskor

Hösten är här och just nu är det många jägare som förbereder sig för jakt. Kanske är det din första jakt efter Jägarexamen eller så är jakten mer än ett intresse, det är en livsstil. När man tänker efter så är det ett ordentligt flöde av jaktvapen som förs kors och tvärs genom hela Sverige. Men vad är det som man ska tänka på när det gäller förvaring och transport?

Under studietiden finns det ofta flera fördelar av att ta jägarexamen bland annat är du van vid studier, ofta ganska flexibel och du får kunskap och förståelse att bära med dig genom hela livet. Men att bli jägare handlar inte bara om att ta sig igenom jägarexamenskursen, utan att också tillgodogöra sig kunskaper för resten av livet. Det är inte bara jaktvapen som är i fokus utan examen ger också kunskap och förståelse för naturen. För många svenskar är inte jakten bara ett fritidsintresse det är en livsstil och präglar vardagen på fler än ett sätt.

Till skillnad från vissa länder är det ingen rättighet att få ha vapen i Sverige. Här kan du, om du har behov av vapen för ett godtagbart ändamål, få tillstånd att ha vapen. Jakt klassas som ett sådant ändamål. Men med tillståndet för vapen följer ett antal skyldigheter. Det finns regler som ska följas för att vapen inte ska komma i orätta händer med otäcka olyckor som följd.

Jägare på fält

Det finns inte så många utomhusaktiviteter där valet av utrustning har så avgörande betydelse som vid jakt. Det som ligger mest i fokus är givetvis jaktvapnet och då är det viktigt att hitta ett vapenfodral som både skyddar vapnet och den som äger det. Vapenväskor finns i en mängd olika utförande och prisklasser. Fundera på vad som krävs och vad som är viktigt för dig. Vi listar fem viktiga saker att ha med sig när du ska välja vapenväska.

  • Storleken har betydelse - hur många vapen ska transporteras
  • Var ska vapenfodralet användas - Långresa eller enstaka tillfällen
  • Hur bra du vill dölja ditt vapen – undvik uppmärksamheten med ett mindre fodral.
  • Behöver du plats för extra tillbehör – även tomma fickor tar plats.
  • Hårt eller mjukt fodral – skyddar olika bra

Tusentals jägare reser till och från olika jakter med bil, de flesta känner till reglerna och chansar aldrig med vapenförvaringen. I hemmiljö känner de flesta till hur vapen ska förvaras. Det finns väl beskrivet och går egentligen ut på att i där vapeninnehavaren bor ska ett säkerhetsskåp finnas. Generellt gäller att den som innehar vapen eller ammunition är skyldig att ta hand om, och hålla den under sådan uppsikt att det inte finns någon risk att någon obehörig kommer åt den. Det vill säga ingen ska få en chans att tillgripa vare sig ammunition eller vapen. Lamnia erbjuder ett stort utbud produkter för jakt och andra friluftsaktiviteter.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla