cady
Nöje > livsstil

Dags för körkort? Här är allt du behöver veta!

.
Av: Redaktionen
Lästid: 4 minuter
17 Jun 2019

Går du kanske och bara väntar på att få börja övningsköra och ser fram emot den dagen du kan sätta dig bakom ratten helt själv finns det några grejer som kan vara bra att ha koll på. Så här går hela processen från att du bestämt dig för att du ska ta körkort tills du hämtar hem det. Kom ihåg att du kan ansöka om körkortslån hos CSN om du är arbetslös och registrerad hos arbetsförmedlingen.

1. Åldersgräns

För att ens få börja övningsköra med personbil behöver du ha fyllt 16 år.

2. Körkortstillstånd

Innan du sätter dig i bilen för första gången måste du dock ha ett giltigt utfärdat körkortstillstånd. Ett körkortstillstånd utfärdas av Transportstyrelsen och är giltigt i 5 år. För att få detta måste du ha gjort en synundersökning som visar att du har bra syn, eller så blir det ett villkor för att du ska få köra att du alltid har antingen linser eller glasögon på dig.

3. Handledarkurs

Sist men inte minst måste du och den handledare som du ska övningsköra med gått introduktionsutbildningen. Din handledare måste ha fyllt 24 år och haft körkort under sammanlagt minst fem av de tio senaste åren. Kostnad: cirka 350 kronor/person.

4. Körkortsteori

Det är bra att börja plugga körkortsteorin så tidigt som möjligt eftersom det underlättar när du övningskör. Alla har sitt sätt att studera på. Vissa läser körkortsboken, andra väljer att gå på lärarledda utbildningar eller gör övningsprov i appar eller på nätet, eller varför inte kombinera alla sätt för att hitta det som fungerar för dig! Kostnad: körkortsboken kostar cirka 300 kronor och vill du använda dig av övningsprov på nätet under en månad kostar även detta ungefär 300 kr. På Körkort.nu kan du få svar på alla möjliga frågor kring körkort, t.ex. hur du hittar en professionell körlärare eller testa dina trafikkunskaper!

5. Övningskör

Nu är det dags att börja övningsköra! Många väljer att övningsköra både privat och på en trafikskola, det är ett effektivt och bra sätt att hålla nere kostnaderna.

Många rekommenderar dock att man ska inleda några lektioner hos trafikskolan och inte “ärva” ett felaktigt sätt att köra från sin privata handledare. Idag är det också vanligt att ta en intensivkurs för att få ta sitt körkort. Ofta åker man iväg och bor ihop med en grupp och körlärare under en till fyra veckor där man övningskör och pluggar teori hela dagarna. Kostnad: Priset för en intensivkurs på två veckor varierar kraftigt, men räkna med omkring 12 000 kronor till 20 000 kronor. Priset för körkortslektioner varierar också, men en lektion på 40 minuter ligger oftast på 400-600 kronor.

6. Riskutbildning

Del 1 av 2 v riskutbildningen måste vara genomföra innan du kan göra teoriprov och körprov. Del 1, även kallad riskettan, är en teoretisk kurs som handlar om riskfyllda beteenden i trafiken, exempelvis relaterade till alkohol, droger och trötthet. Del 2, risktvåan eller halkbanan, är en praktik utbildning som handlar om hastighet säkerhet och körning under särskilda förhållanden. Trafikskolan hjälper dig att boka utbildningen, men kör du privat får du däremot kontakta en utbildare själv. Utbildningen är giltig i 5 år, du måste alltså klara av teoriprovet och körprovet inom 5 år från det att du gjort riskutbildningen. Kostnad: Riskettan kostar cirka 700 kronor, risktvåan ligger på 2000 kronor.

7. Skriv teoriprov

Teoriprovet bokar och genomför du hos Trafikverket. Provet innehåller 70 frågor, fem av dem räknas inte med i provet. För att bli godkänd måste du ha svarat rätt på 52 av 65 frågor. Ett godkänt prov är sedan giltigt i två månader, vilket innebär att du måste bli godkänd på uppkörningen inom två månader för att undvika att behöva göra om provet. Kostnad: dagtid 325 kronor, kvällar och helger 400 kronor. Vid provtillfället tas även foto för körkortet, detta kostar ytterligare 80 kronor.

8. Kör upp

Snart i mål! Kör du hos en trafikskola hjälper de dig att boka uppkörningen, kör du däremot privat ska du själv boka provet hos Trafikverket. Under körprovet testas du bland annat på fordonkännedom, manövrering, trafiksäkerhet och trafikregler. Kostnad: dagtid 800 kronor, kvällar och helger 1400 kronor.

9. Tillverkning av körkortet

När både teoriprov och uppkörning är godkända skickas ditt färdiga körkort från Transportstyrelsen. Innan du har fått kortet kan du ändå köra bil, men du måste alltid ha med legitimation med dig i bilen. Kostnad 250 kronor.

10. Behåll körkortet!

När du fått ditt körkort har du en prövotid på två år. Om ditt körkort blir indraget under de här åren måste du göra om teoriprov och uppkörning för att få tillbaka det. Om det har gått fem år sedan du genomförde din riskutbildning måste du även göra om den.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla