Nöje > politik och forskning

Därför mår du bra när du får en "LIKE" på Instagram, enligt forskare

Unsplash
Av: Amanda
Lästid: 2 minuter
8 Jan 2019

Att få socialt godkännande genom att visa upp en yta på sociala medier är inget vi ska sticka under stolen med. Om det så är en bild på dig själv, en utsikt, din hund eller inredning - du mår alltid bättre av en like.

Få bekräftelse på sociala medier

Enkelt sagt så handlar det om bekräftelse och inte bara bekräftelse som i att det var en fin bild. Varje gång du får ett godkännande genom t.ex. en like på din senaste instagrampost så är det ett tecken på social tillhörighet och trygghet. Du känner dig omtyckt och “en del av något större”.

Zoomar vi istället ut och ser på vad de senaste forskningsrönen säger om vad som händer när du får en like kan vi konstatera: du, din hjärna är lika van vid att bli förväntansfull på att få likes som när servitören kommer ut med din mat på en restaurang.

via GIPHY

Forskningen kommer från Linköping Universitet och mer specifikt forskningsingenjören och neuropsykologen Irene Perini som uttalar sig så här om resultatet:

“Det ungdomar kan fundera över är om bekräftelsen på sociala medier verkligen är något som de bryr sig om, eller om det bara är ett mönster som blivit standardiserat”.

Undersökningen gjordes på ett 40-tal ungdomar som fick genomgå tester där det ingick att trycka på en gilla eller ogilla-knapp under tiden som hjärnans aktivitet bevakades.

Läs mer: Keeping Up With The Kardashians kan göra dig till en sämre människa”

Resultatet visade att ett område i hjärnan kallat “The Salience Network” aktiverades när man väntade på att få “likes”. Området ansvarar för de saker vi ser och gör som är relevant för oss, som t.ex. att stanna vid en röd gubbe, bli förväntansfull när servitören kommer ut med ens mat eller som nu, år 2018 anse att en “like” betyder mycket för oss.

Visste du att kvinnans hjärna reagerar annorlunda på bilder på t.ex Instagram än män? Det beror på att området där känslor kontrollerar reagerar starkare och rör upp mer känslor hos kvinnan. Medan män ser på bilder mer objektivt, det vill säga mer kring dimensioner, färger och vad som faktiskt syns på bilden.

Läs hela intervjun med Irene Perini HÄR.

Källa: SVT.se

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla