Nöje > intervjuer

David Batra: "Att studera i vanliga USA gav en bra inblick i vem som röstar på Trump"

img
Av: Felicia
Lästid: 3 minuter
22 Apr 2019

Om du bott under en sten de senaste åren så handlar David Batras succéshow om tiden när Anna Kinberg Batra stod för ledarskapet inom Nya Moderaterna. Och det var ingen som kunde förneka kontrasten mellan en superseriös partiledare som skulle hantera en regeringskris och en skånsk komiker som fick vänja sig vid livvakter. Resultatet: Elefanten i rummet.

Men det tar tid att besöka hela Sverige säger Batra, det är ju ändå rätt stort. Därför förlängdes turnén “Elefanten i rummet med - han som är gift med henne” med nypremiär 18 augusti. Under tiden arbetar han med nya TV-projekt, bland annat ett program som går ut på hans resor runtom i Indien. Men förutom att fler städer ska besökas, kommer troligtvis manuset förändras eftersom det är val i september. Men det har inte alltid varit komedi för Batras del.

Var du klassens clown?

— Nej, jag var i själva verket ganska blyg. Jag tyckte om att skämta bland vänner och så, men jag hade inte koll på komedi och det senaste inom den världen.

Du växte upp i Lund som är hemstaden för många komiker, vad tror du det beror på?

— Jag tror att det kan bero på att det finns många standup-klubbar i både Malmö och Lund. Förutom det finns studentradio, student-TV och alla möjliga nationsengagemang där du kan testa på och misslyckas.

Hur såg din uppväxt annars ut?

— Den var bra. Jag tro att Lund är en bra stad att växa upp i. Jag gick gymnasiet på Spyken mest för att jag tyckte att den andra skolan var för snobbig.

(Psst…även komikern Nour El-Refai gick på gymnasieskolan Spyken i Lund)

Berätta mer om dina universitetsstudier.

— Jag var med och grundade Studentradio i Lund, sen kastade jag in en ansökan på skoj till Sverige-Amerika stiftelsen för utlandsstudier. Jag hamnade i en liten stad i västra Pennsylvania på ett universitet som hette Slippery Rock University. Där var jag i ett år, bodde i korridor och allt. Att studera i vanliga USA gav en bra inblick i vem som röstar på Trump.

Du fortsatte universitetsstudierna i Lund, vad berodde det på?

— Det är nackdelen med att växa upp i en stad som Lund, det finns ett stort och bra universitet och att ens gymnasiekompisar började studera på Lunds Universitet gjorde att man själv också började.

På det viset är det lite synd att man inte flyttade till en annan stad, bodde i korridor och lärde känna nya vänner. Jag läste strökurser inom ekonomi mest för att jag inte visste vad jag skulle göra, sen insåg jag att jag kunde ta en kandidat i civilekonom, så då blev det så.

På tal om nya vänner träffade David sin komedikollega Johan Glans på sitt första stand-up gig.

— Det var hösten 94 som jag började med stand-up under tiden som jag studerade. Mitt första gig var en standup-tävling för amatörer på hotell Kramer i Malmö. Jag vann delad förstaplats tillsammans med Johan Glans och konferenciern var Lennie Norman. Han bjöd med oss till Stockholm som uppvärmare åt honom på Norra Brunn. Hade jag inte varit med i den amatörtävlingen hade jag antagligen inte hållit på med det här idag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla