Nöje > tv-serier
Bästa serierna 2020
Av: Jonnah Friberg
Lästid: 5 minuter
1 Jan 2021

De bästa serierna 2020

GOTT NYTT ÅR! önskar vi på Piraja.

Hoppas du hade en fin nyår, trots omständigheterna. På nyårsdagen är det ju tradition att spendera hela dagen framför TVn, så vad passar inte bättre då än en lista på de bästa aktuella serierna som just nu går att streama?

Jag är en riktig serie-junky, och slukar det mesta på kort tid. Ha i åtanke att jag ser en hel del serier, och kan ha missat något jag egentligen borde haft med på denna lista, plus att detta är mina personliga åsikter om dem. Här kommer mina 10 topp serier från 2020, hoppas ni ska gilla!

10. Queen’s Gambit (drama)

Utspelar sig runt 1960-talet och handlar om den unga föräldralösa tjejen Beth, och hur hon steg för steg klättrar upp i Schack-världen. Jag älskar att se serier som handlar om tjejer med starkt självförtroende. Om man bara satsar stenhårt och tror på sig själv så klarar man faktiskt vad som helst.

Går att se på Netflix

Queens Gambit - Partisan

9. Partisan (kriminaldrama)

En svensk mini-serie med Johan Rheborg, på ett sätt vi aldrig sett honom förut, och Fares Fares. En väldigt annorlunda serie om en framgångsrik ekologisk gård som snabbt börjar kännas mer och mer som en sekt. Serien får hjärnan att jobba lite extra. Hade velat se en uppföljning på denna, men tror tyvärr inte att det kommer fler säsonger.

Går att se på Viaplay.

8. Emily in Paris (komedi-drama)

En serie för oss som följer influensers på sociala medier och älskade Sex and the City. Vi får följa Emily, en Amerikan som flyttar till Paris, och se hur hon lyckas modernisera marknadsföringen på en mediabyrå. En feel-good serie.

Går att se på Netflix.

Emily in paris - Kalifat

7. Kalifat (thriller)

En till svensk serie, som alla borde se! Här får vi se religiös fundamentalism som förför och förgör. Vi följer Pervin som vill fly från IS-ockuperade ar-Raqqah, och hur en elevassistent i Sverige försöker övertyga tonårstjejerna Suleika, Lisha och Kerima att åka till ar-Raqqah. Allt är inte svart eller vitt, manipulationen skapar en riktig gråzon. Spännande från start till slut.

Går att se på Netflix, SVTplay,

6. Spanish Princess (drama)

Serien jag såg senast och slukade på bara någon dag. Men ska du se denna så rekommenderar jag att du först ser White Queen och White Princess, även om de alla tre är fristående serier så blir hela sammanhanget mycket bättre av att ha sätt dem i ordning. Har du inte sett någon av dem är jag otroligt avundsjuk på alla bra avsnitt du har framför dig! Gillar du också historiska dramaserier så kommer du älska dessa.

Vi får i denna fristående “säsong” följa prinsessan Katarina av Aragonien och hennes resa till att bli Englands drottning. Serien blandar både riktig historia och fantasifulla inslag. Många intriger och gammal politik, och hur det var att leva som kvinna på 1500-talet. Ännu en stark kvinnlig rollfigur.

Går att se på HBO, Cmore och Viaplay.

Spanish princess - Bäckström

5. Bäckström (Kriminaldrama)

Som ni börjar märka gillar jag svenska serier, speciellt svenska thrillers. Kjell Bergqvist är lika go och knasig som vanligt i denna kriminaldrama, baserad på GW Perssons böcker. Kjell spelar Evert Bäckström, en mordutredare som hittar ett kvinnokranium på en ö i skärgården. Jag älskar allt Kjell Bergqvist är med i, och när han är med i en kriminaldrama kan det ju inte bli dåligt.

Jag håller tummar och tår att vi får se en säsong 2 under 2021.

Går att se på Cmore.

4. Messiah (thriller)

En till serie med stort fokus på religion och manipulation, blandat med CIA-spänning. Har Messias kommit tillbaka för att leda människor rätt, eller är det bara en falsk profet? Vi får följa den hemlighetsfulla Al-Masih och hans rörelse från Syrien till Isreal, Palestina och sedan USA, och hur CIA utreder allt kring Al-Masih.

Går att se på Netflix.

Messiah - The Witcher

3. The Witcher (fantasy/drama)

En serie helt i min smak som jag väntade länge på, och definitivt inte blev besviken på. Baserad på böcker med samma namn, som även finns i tv/dator-spel. Vi får hänga med häxkarlen Geralt, Prinsessan Siri och häxan Yennefer i olika tidslinjer som sammanflätas. Jag älskade den från början till slut, men om jag ska vara ärlig så fick jag googla tidslinjen i serien några gånger för att hänga med.

När säsong 2 kommer så lovar jag att ni inte ser mig på ett dygn.

Går att se på Netflix.

2. Snowpiercer (Sci-fi)

Hela världen har frusit till is och de enda överlevarna i världen bor på ett tåg som är i konstant rörelse. På tåget finns allt du kan tänka dig; olika klasser bland människor, skola, resturang, farmar, bar, arbetare, och de som styr - sedan har vi ”svansen”, den sista vagnen på tåget där människor utan biljett lyckats ta sig på och lever i brutal fattigdom, men som kämpar för att ta sig framåt på tåget.

Har du sett filmen så förstår jag att du inte alls är taggad på denna serie, då filmen var bland det sämsta som gjorts. Men serien är något helt annat! Säsong 2 kommer snart!

Går att se på Netflix.

Snowpiercer - Top Dog

1. Top Dog (Dramathriller)

Den bästa serien jag sett i år är Top Dog. En svensk serie där två olika världar möts - affärsjuristen Emily och den villkorligt frigivne Teddy. Tillsammans försöker de hitta Philip som är kidnappad, och som tillhör en av Sveriges mäktigaste familjer. Adrenalinkick rakt igenom, med Södertälje-maffia och Östermalm-människor som brottas tillsammans. Hoppas vi får se en säsong 2, även om jag tror att det blir svårt att toppa denna säsong.

Går att se på Cmore.

——————-

En annan serie jag är övertygad om skulle platsat på denna lista, ifall jag sett den, är The Undoing. En serie som kommer få mig att börja betala för HBO, med Nicole Kidman och Hugh Grant.

HBO skriver: ”Serien kretsar kring den framgångsrika terapeuten Grace Fraser, hennes man och deras son. Ett våldsamt dödsfall följt av en rad hemska upptäckter förändrar plötsligt deras till synes perfekta liv till ett avgrundsdjupt mörker.”

The Undoing

__

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla