Nöje > livsstil

Det bästa landet att bo i som kvinna

Pixabay
Av: Redaktionen
Lästid: 2 minuter
28 Sep 2018

Vill du fly Sverige och flytta utomlands men har ingen aning om var du vill bo? Look no further. The Guardian har listat Island som ett av världens bästa platser att vara kvinna på. Här är anledningarna varför.

1. Europas första kvinnliga president

År 1980 blev Vigdís Finnbógadottir Islands president, men också Europas första kvinnliga president. Presidenten har dock inte makten över hela Island, utan den verkställande makten ligger fortfarande hos den isländska regeringen.

2. Lag om lika löner för män och kvinnor

Island var det första land som införde lag om lika löner för män och kvinnor. På Island är det nämligen olagligt att ge män högre löner än kvinnor för samma arbete. De företag som inte bevisar att lönerna är lika för män och kvinnor kan dömas till böter.

3. I toppen på Gender Inequality Index

De senaste åren har Island legat bra till på GII (Gender Inequality Index).

4. Män får också axla föräldraledigheten

Män och kvinnor får tre månaders föräldraledighet var och sedan ytterligare tre månader som de får dela upp hur de vill. Det leder till att kvinnorna kan återvända till sina jobb tidigare och missar på så vis inte värdefulla perioder i deras karriärer.

5. Antalet kvinnor på höga positioner ökar

80% av isländska kvinnor arbetar och på grund av landets obligatoriska kvoteringar är hälften av styrelsemedlemmarna i företag kvinnor. 41% av Islands riksdagsledamöter är kvinnor.

6. Kvinnlig statsminister

Inte nog med att Island var det första europeiska landet att få en kvinnlig president. Den nuvarande statsministern heter Katrin Jakobsdottir och tillhör partiet Vänsterpartiet de gröna.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla